1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvedena 10.000.000. Toyota Land Cruiser
Proizvedena 10.000.000. Toyota Land Cruiser
2

Proizvedena 10.000.000. Toyota Land Cruiser

1.14K
2
Podelite sa prijateljima:

Šta je pre svega Toyoti donelo oreol neuništivosti i pouzdanosti? To je čuvena oznaka „Land Cruiser“, prisutna na sceni 68 godina.

Japanska marka je proizvela 10.000.000. primerak Land Cruisera, tradicionalno ekstremno sposobnog terenca, kojem u današnjem izdanju nimalo ne nedostaje luksuza i prestiža.

J200 je kodni naziv aktuelne generacije, koja je prilično vremešna, jer datira od 2007., i koja je u bliskim rođačkim vezama s luksuznim Lexusom LX 570.

Land Cruiser serija je začeta 1950.  s Korejskim ratom i uz asistenciju američkih vlasti, nakon čega je usledio BJ prototip u januaru 1951. Regularna proizvodnja je startovala 1953., a BJ je bio dostupan u različitim specifikacijama u zavisnosti od svrhe: BJ-T za obilaske, BJ-R za radio opremu i BJ-J s ceradom.

Toyota je čekala do 1954. kada je tehnički direktor, Hanđi Umehara „izmislio“ naziv „Land Cruiser“, pronašavši inspiraciju u britanskom Land Roveru. J20 serija je usledila 1955. a proizvodnja se proširila iz Toyota Cityja u Japanu na Sao Bernardo u Brazilu.

Od početka do danas, proizvedeno je 10 miliona Land Cruisera. Putem zvaničnih kanala, Land Cruiser se pojavio u Velikoj Britaniji 1975. Evropsko tržište je doprinelo da legendarni 4×4 dostigne milion prodatih primeraka 1980., kao i da Toyota uđe u čak 170 zemalja.

Izveštaji iz japanskih izdanja, kao što je Best Car, sugerišu da će nova generacija odbaciti V8 motor, čije će mesto zauzeti hibridizovani twin-turbo V6.

AutoRepublika

(1144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boris

Sjajno vozilo. Drago mi je što sam imao priliku da vozim ovu mašinu u nekim od najnepristupačnijih delova naše zemlje. Luksuzan automobil koji sa dobrim gumama može da ide bukvalno svuda.

hercegovac

Land Cruiser i G class…..па неколико мјеста празно. А обзиром на цијену неуништивост и издржљивост Тојотине перјанице се чини дражом јер је одличан однос плаћено – добијено. Надам се да ово помодарство у аутоиндустрији неће утицати на структуру израде (шасија-каросерија) и његове теренске возне способности.