1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Prva kazna za brzu vožnju
Zanimljivost dana: Prva kazna za brzu vožnju
0

Zanimljivost dana: Prva kazna za brzu vožnju

919
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas proizvođač automobila Arnold sigurno nije poznat, ali je reč o jednom od pionira automobilske industrije. Ne samo što je kompanija postala prvi proizvođač automobila u Engleskoj davne 1896. godine, već je jedan od njenih proizvoda dobio i prvu kaznu za prebrzu vožnju.

Kompaniju je osnovao Volter Arnold 1895. godine tako što je kupio patent od nemačkog Benza, a zatim ubacivao svoje motore. Januara 28., 1896. godine, Volter je krenuo u vožnju sa jednim od svojih automobila u gradu Kent, a zatim je postao prva osoba u istoriji koja je dobila kaznu za (pre)brzu vožnju.

Naime, pravila u Engleskoj su dozvoljavala maksimalnu brzinu od samo 2 mph ili 3,2 km/h, a pritom je neko morao da hoda ispred automobila i maše crvenom zastavom. Nepoznato je koliko je Volter bio upoznat sa pravilima, ali spomenutog dana lokalni policajac na biciklu ga je primetio da se kreće brzini od 8 mph ili 12,8 km/h. Ne samo što je Volter vozio četiri puta preko dozvoljene brzine, već takođe nije imao nikoga ispred automobila da maše zastavom. Policajac je uspeo da stigne Voltera i napiše mu kaznu za prekoračenje dozvoljene brzine.

Krajem 1896. godine je debitovao takozvani Locomotives Act i podigao maksimalnu brzinu na 14 mph ili 22,4 km/h, a pritom više nije postojala potreba da iko hoda ispred kola sa zastavom. Englezi su proslavili sa trkom od Londona do Brajtona na kojoj se Volter takođe takmičio.

Tri godine kasnije se desio i prvi slučaj u SAD da neko dobije kaznu za brzu vožnju. Tu čast je imao 26-godišnji taksista Džejkob Džerman za volanom električnog automobila u Njujorku. Tadašnja pravila su dozvoljavala maksimalnu brzinu od 8 mph (12,8 km/h) na pravcu, odnosno 4 mph (6,4 km/h) u krivinama. Džerman je zaustavljen da je vozio 12 mph (19,2 km/h), a kao i u slučaju Arnolda zaustavio ga je policajac na biciklu.

Arnold je nastavio da proizvodi automobile samo dve godine i kada je kompanija ugašena 1898. godine je proizvedeno 12 jedinica po ceni od 130 funti, od čega su dva preživela do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(919)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments