1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put u istoriji pala tražnja za elektromobilima u svetu tokom jula
Prvi put u istoriji pala tražnja za elektromobilima u svetu tokom jula

Prvi put u istoriji pala tražnja za elektromobilima u svetu tokom jula

262
1
Podelite sa prijateljima:

Prodaja električnih vozila tokom jula je, na globalnom nivou, po prvi puta u istoriji pala, nakon što su kineske vlasti ukinule subveniconisanje nabavki istih, navodi se u dokumentu koji je obelodanila kuća iz oblasti analize tržišta Sanford C. Bernstein.

Slične podatke je predstavio i ruski Interfax koji navodi da je prodaja električnih vozila pala za 14% u julu, a da je ukupno u svetu isporučeno oko 128 hiljada primeraka. Međutim, statistička slika je šarena. Dok je broj isporuka opao u Kini i Americi, dotle je u Evropi porastao, navodi se u izveštaju pomenute kompanije za analitička istraživanja.

Najveću realizaciju tokom jula je ostvarila američka kompanija Tesla, koja je isporučila oko 20 hiljada vozila. Sledi kineski proizođač BYD Co. uz plasman oko 16 hiljada električnih automobila. BMW je prodao približno 9 hiljada primeraka modela i3, dok Bavarce u stopu prati još jedan rival iz Kine, a to je kompanija koja je u partnerskim odnosima s Daimlerom. Radi se o firmi koja je plasirala oko 8 hiljada električnih četvorotočkaša, a naziva se BAIC.

Tržište električnih vozila je u prvih sedam meseci ove godine zabeležilo rast od 35%, a prema onome što iznose stručnjaci kuće Sanford C. Bernstein, na godišnjem nivou će rast iznositi u intervalu od 23 – 48%, što podrazumeva prodaju od ukupno 2,4 do 2,9 miliona vozila.

“Kao što je i očekivano, stopa rasta je postala negativna, odnosno logično je bilo očekivati da će s (delimičnim) ukidanjem subvencija, doći i do pada prodaje,” navodi se u izveštaju pomenute kuće koja se bavi analizom tržišta. “Uprkos projektovanom slabljenju tražnje u drugom delu godine, ostajemo s pozitivnim dugoročnim prognozama u pogledu rasta popularnosti elektromobila.”

Što se tiče evropskog tržišta, nije redak slučaj da se u mnogim državama beleži i udvostručeni rast tražnje, ali obimi realizacije ostaju i dalje na prilično niskom nivou.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće za jedno godinu ili godinu i po dana interesantno videti kako stoje plug in hibridi koji se trenutno „predstavljaju“ kod mnogih brendova. Deluju mi smislenije od klasicnog EV-a i to bi se moglo primiti kod kupaca koji opravdano zaziru od EV-a zbog nekih njihovih osobina, ali su istovremeno i u strahu od daljnjeg zaoštravanja restrikcija prema klasičnim SUS vozilima i ne bi želeli da im „danas“ kupljen SUS vec sutra postane „mrtav kapital“, odnosno, nešto što neće smetii voziti i po gradu onda kada im je to potrebno ili kada to žele.