Neispravnosti u sistemu vešanja na automobilu mogu uzrokovati brojna neprijatna iznenađenja za vozača i, u finalu mogu dovesti do saobraćajne nezgode. Ovim tekstom bi trebalo da vam pružimo osnove za razumevanje trenutka u kom postaje jasno da će se problem direktnije i opasnije ispoljiti.

Zujanje u pokretu

Ovo je prvi i najbezazleniji simptom neodložne katastrofe. Uobičajeno je da se kao prvi nagoveštaj javi zujanje u ležaju točka. Mnogo je razloga koji vode ka ovom epilogu. Može biti da je ležaj dotrajao i u najvećoj meri amortizovan, a možde ste i pogrešili prilikom nabavke prethodnog, pa kupili neki deo lošeg kvaliteta. Ležaj se postepeno raspada što dovodi do karakterističnog šuma koji dobija na intenzitetu, baš u istom ritmu kao što vozilo dobija na brzini kretanja.

Vibracije na volanu

Ukoliko vozač ne obraća pažnju na neuobičajene zvuke koji dopiru od spolja, tokom vremena će se pojaviti i vibracije koje se osećaju na obruču upravljača, a neretko i na samoj karoseriji. Krajnja faza je ta koja podrazumeva totalno uništenje rezervnog dela što dalje implicira prerano habanje homokinetičkog zgloba i posledične popravke koje će odneti puno novca iz budžeta.