1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto automatski menjač lošije radi neposredno nakon zamene ulja u kutiji?
Zašto automatski menjač lošije radi neposredno nakon zamene ulja u kutiji?

Zašto automatski menjač lošije radi neposredno nakon zamene ulja u kutiji?

24.60K
32
Podelite sa prijateljima:

Ako je neko od vas imao prilike da vozi automobil neposredno pre i posle zamene ulja u automatskom menjaču, verovatno je imao prilike da svedoči situaciji u kojoj se jedinica za transmisiju ponaša više neuravnoteženo, donekle neotesano nakon servisne intervencije. Da probamo da pojasnimo otkud se javlja ovaj čudan fenomen.

Ulje koje se sipa u automatski menjač, na isti način kao što je to slučaj i kod motornog ulja i kod svih ostalih komponenti koje zahtevaju da budu podmazane, ima tendenciju da vremenom gubi izvorna svojstva. Takođe, u ulju se prikuplja prljavština nastala eksploatacijom vozila. Razlog se krije u tome što unutar kutije dolazi do trenja koje je inicijator stvaranja nečistoća, čađi i prašine. Metalni elementi, prstenovi od teflona i zupčanici se u redovnoj upotrebi dodiruju, generišući tako opisane opiljke i garež.

Istina, postoje i filteri čija se funkcija upravo ogleda u pročišćavanju ulja, a neretko se ugrađuju i magneti kako bi prikupljali metalne opiljke. Pa opet, sitne krhotine ostaju u ulju i nastavljaju da kruže sistemom.

Kao rezultat opisanih okolnosti dolazi do lošijeg podmazivanja, čićšćenja i hlađenja ulja. Na to dodajte i pregrevanje, vozačev temperament, otežane uslove eksploatacije. Ako su sve pobrojane eventualije daleko od idealnih, ništa se dobro ne može očekivati od menjačke kutije, ako se ne menja ulje. Drugim rečima, čak i kada proizvođač, poput BMW-a kaže da zamena ulja u automatskom menjaču nije nužna tokom veka upotrebe vozila, to jednostavno nije tačno i sam konstrukor tih menjača (ZF) navodi da se ulje ipak mora redovno menjati. Koliko često, to već zavisi od brojnih okolnosti, tipa dužine, načina i intenziteta eksploatacije.

Verujemo da ste ovo sve i ranije znali, ali ostaje neodgovoreno pitanje zašto nekada vozači zapažaju pogoršano funkcionisanje automatske transmisije nakon zamene ulja?

Nove vrste podesnih ulja za menjače poseduju brojne aditive, među kojim se nalaze i oni odgovorni za pranje i čišćenje kutije. Ta mreža, ako nalijete svež lubrikant u automatski menjač, pa čak i u onaj isti kao iz fabrike, onda  naravno, počinje ciklus čišćenja. Naslage koje se nakupljaju godinama i „apsolvirani kilometri“ počinju da otpadaju sa zidova i kutija kreće s čišćenjem. A onda te isprane naslage idu pravo do ventila, koji odmah reaguju na ovo začepljem – prljavština jednostavno zapuši razmak od nekoliko mikrona u kanalu. Kao rezultat, rad regulatora pritiska može biti poremećen.

Prljavština takođe može da začepi zaštitnu mrežicu ​​električnog ventila. Ni ovde onda ne treba očekivati ništa dobro. Prosto je nemoguće predvideti kako će se situacija razvijati nakon promene ulja. Zbog toga mnogi preporučuju delimično menjanje ulja – malo su iscedili, dodali istu količinu novog ulja. Kao rezultat, kutija je očišćena, ali ne tako ekstremno, onako kako bi bila ako biste odmah i potpuno promenili celokupnu količinu ulja.

Kutija menjača sa starim uljem, viskoznim od prljavštine, i dalje može da radi zahvaljujući njemu, ali se habanje njegovih elemenata brzo razvija – na primer, zazori se uvećavaju. Istovremeno, pritisak unutar sistema može i dalje biti dovoljan – prljavo ulje je prilično gusto i pravilno popunjava stvorene praznine.

Ali, ako sipate novo ulje u automatski menjač, onda će krenuti problemi s pritiskom. I, stoga čemo videti kako menjačka jedinica lošije radi. Drugim rečima, ako nikada niste menjali ulje u „mašini“, pre nego što to uradite, obratite pažnju na stanje, konzistenciju i boju starog ulja. Ako ostavljaju loš vizuelni utisak, onda ćete promenom maziva samo pogoršati nagomilane probleme.

Zaključak se sam nameće: ako želite da vas automatski menjač služi dugo i pouzdano, onda pod jedan, ne bi trebalo da se iživljavate na kutiji. Nisu nužna oštra startovanja, proklizavanja, start nakon turiranja, pregrevanje… Pod dva, neka bude pravilo da periodično menjate ulje, kao što radite sa uljem u motoru. Interval od 30-60 hiljada kilometara je sasvim adekvatan. Može biti i drugačiji, ali svakako ne bi bilo mudro razvlačiti ga na preko stotinu hiljada kilometara.

Uostalom, konsultujte uputstva i preporuke proizvođača automobila koji vozite, ali kako videsmo i iz primera BMW-a, u slučaju razlika u savetima, veru ipak poklonite onom što preporučuje konstruktor samog menjača. Bolje poznaju svoj proizvod od njihovih kupaca, to jest od „proizvođača automobila“.

AutoRepublika

(24600)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, da li bi pomoglo da se ulje menjača zameni dva puta, u kratkom intervalu ? Prva zamena da dovede do „otpadanja“ naslaga, pa da se sve to pospe i onda uspe novo, čisto ulje ?

Iznogud Časni

Zar ne ide, prije sipanja zadnjeg ulja, jedno 4x ispiranja uljem ? Bar tako ovdje rade …

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Ja pojma nemam 🙂

M M

Mnogi savremeni automatski menjači imaj uproceduru resetovanja elektronske jedinice koja upravlja menjačem. Kako prolazi vreme kompjuter menja upravljanje jedeinicom, zbog degradacije ulja. Zato se i ne preporučuje izmena ulja u menjaču ako nije neophodna. Ovo baš važi za veliki broj BMW-a, recimo X serije. Posebno važi i za zamenu ulja u reduktoru. Bilo je i havarija po zameni ulja. Za ovu inetvenciju na elektronmskoj jedinici, zna relativno malo servisera….. Takođe, na pojedinim automatskim menjačima mora se provesti procedura automatskog resetovanja po zameni ulja, ima procedura kao se vozi od 1 do finalnog stepena prenosa i obrnuto, nekoliko puta. itd. Ovo… Pročitaj više »

moron

Kaži ti meni, mi „imaoci“ 1,6 MJ sa „manuelnim getribama“, trebamo li da menjamo zejtin u toj getribi i koliko često, vremenski i po kilometrima ? Ako to radimo zbog sebe i mira u duši …

Iznogud Časni

Kaj ti piše u upustvu?! I ko je Reko da tu ima ulja 🙂

moron

Piše u upustvu samo da se vrši provera nivoa ulja u menjaču svakih 5 godina ili 100.000 km. Zamena se uopšte ne pominje.

M M

Mislim da nemaš potrebe da menjaš ulje. Samo kontrolisati, u slučaju da negde gubi ulje. Danas se na mauelnim menjačima menja ulje samo posle revizije. Ako baš insistiraš, treba naći baš pravo ulje koje ide za taj menjač. Neka Selenija, ne znam na pamet koja. Ne bi trebalo da bude bilo kakve štete ako se naspe pravo ulje. Danas su ta učja sintetiička i dosta ređa i samim tim znatno duže traju. Neprijatelj ulja za menjač je voda i vlaga. Ako je auto bio pod vodom, ili često ide u vodu, trebalo bi promeniti. Čak i vremenski mogu da valjaju… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Hvala

'79 DeVille

Zamena ulja nije uzrok problema. Uzrok je uglavnom ‘ispiranje’, kako bi sa engeleskog preveo ‘flush’. Tada se pomere stare naslage i menjac ne radi dobro. Najbolje je menjati ulje i filter redovno, na 60,000 km.

Laki

Onomad sam zamijenio ulje direktno kod „ZF“ servisa po njihovom metodu rada pri 100 hiljada na cajgeru a efekat fenomenalan!

da11

Znate li kad se nemoguce napuhani zf 8hp pokvari koliko kosta popravak preko 3000 eura. Samo ga nastavite hvaliti, ali su mjenjaci sa duplim kvacilom bolji od klasicnog automatskog.

'79 DeVille

Zbog cega?

TheStig

A po cemu si ti zakljucio da su bolji? Svi proizvodjaci u svojim masinama sa dosta ks i obrtnog momenta su presli da dct na zf jer dct ne moze da izdrzi obrtni momenat. Em je automatik ugodniji u voznji. Dct zna da se zbuni u gradu u kreni – stani voznji.

da11

Ko kaze presli su jer su jeftiniji. Kako bentley ima 1000 nm i dct. Scania i Volvo imaju na kamionima dct. Dct je bolji po potrosnji 10 posto minimalno jer pretvarac momenta je neefikasan, po brzem prebacivanju brzina, brzem reagovanu kod kickdowna. itd.
Kaze ne moze dct da izdrzi a svi sportski automobili imaju dct mjenjac. Jednostavno dct bolje reaguju imaju bolju umjetnu inteligenciju npr kada primjeti brdo prebaci u manju odmah po pocetku brda a ne u pola brda.

TheStig

E jesi strucno objasnio svaka ti cast. Ima ugradjenu inbuilt navigaciju pa zna gdje su brda 🤣Automatici su postali toliko dobri da nema potrebe za dct koji je skuplji dosta. Dct moze pri-selektovati 1 brzinu i moze se zbuniti tj zbuni se uvijek kad promjenis u brzinu koju nije ocekivao. Novi zf automatici mogu priselektovati sve brzine maltene tako da ne postoji situacija koju ne anticipira. Neke od jacih Audijevih masina npr rs6 su otisle na automatike. Najbolji primjer je novi bmw m4, m5 i m8 Odbacili su dct zarad automatika koji je bolji mjenjac. Ugodniji je i sada jednako… Pročitaj više »

M M

E hebi ga…. Pa gde ti slene s multilinkom nađe da se baviš menjačima, pa još automaticima???
Ajde, prvo „prouči“ šta bi to bila kulisna na menjaču. Onda kreni od heble menjača. Tek tad možeš zaći dublje ka menjaču. Onda pruči malo šta bi to bili birač bzina, pa onda polako kad proučiš viljuške u menajču i njihov broj i osiguranje, polako priđi snopovima u menjaču…… Kad dođeš do sinhrona, onda si već car od Bosne. Počni od prostijeg, polako, nemoj srljati. Kakav automatik za tebe pobogu… To tamo naradne godine, SELENEEEEE ako savladaš.

Neko iz mase

Ala si se ti nalupetao…

TheStig

Ma on sere na dnevnoj bazi. Što se u narodu kaze ni kučeta ni mačeta pa istresa frustracije svakodnevno. Znaš kako reaguju sujetni ljudi. Objasniš mu nešto, a on se uvrijedi.

M M

Ti li si, Bosanski brdski trkač – selen multilink!? Piz…do, javi se svojim likom. A ne da imaš šizofenog fiktivnog pajtaša, to jeste sam sebe podržavaš, jer drugi nema. Evo već si sebi dao +3 a meni -3. Ti si za lečenje

da11

Promjena lamelica na svim brzinama i jos nesto.

Balkanboj

Moje iskustvo nakon izmene ulja u automatskom menjaču, uz reset „learning mode“ menjača, kaže da je radio baš kako treba. Lagane i rane promene brzine, bez cimanja. E sad, ne znam koliko vremena je bilo potrebno da ponovo nauči moj stil vožnje, i da čeka sa promenom prenosa znajući da vozim žustrije. Trenutnim stanjem sam jako zadovoljan. Ako krenem lagano, na manjim obrtajima menja brzine, ako krenem žustrije čita mi misli i vozi kao sport mod. ZF steptronic 6HP19. Bmw 520d. Izmena na 123k km. Opet,možda je i do majstora koji zna posao. Zamenjen karter menjača, nije oem, ulje Swag,… Pročitaj više »

Laki

Bmw i „ZF“ imaju harmoničan uzbudljiv brak od starta!

Iznogud Časni

Svaki drugi zf se kod njih pokvari dok si Reko keks.

Laki

Nije baš tako znam iz iskustva!

Iznogud Časni

dobro onda, svaki se pokvari 😀

Iznogud Časni

Čeka čika buržuj, koliko ti auta imaš? Otkud je taj bmw sad isplivao. Ja znam za Opela i alfu.

Balkanboj

Ma kakav buržuj, sve krš do krša. Bmw imam nešto preko 3 godine. I pride jedan e30, 318i kupe, brilliant rot, kao hobi projekat.

Iznogud Časni

Aaaa, pa tako ću i ja sudiji rec, klada nije auto, to je krš. To čak ni bebe neće da kupi! A nije da nisam nudio. Tako ću da kazem.

Boks

Ja sam menjao ulje i filter,sve OEM,i sad se kajem.Treba postovati preporuku BMW-a, i ništa ne dirati oko automatskog menjaca,ako dobro radi.

Egeec73

Ja imam kola opel omega 2.5 td automatic.I imam problema sa menjacom kada zaustavim kola I onda kada pocnem dadam gaz onda pocne cela kola da se trese

Izmenjeno 1 godina pre od strane Egeec73
BB

Imao moj zet takav, a ja sa ručnim mjenjačem. Nisam bio zadovoljan vučom a on ni pogotovo, kod njega je bio osjećaj kao da je Mercedes 200 D…