1. Home
  2. Industrija
  3. 5 omiljenih projekata Ferdinanda Piha
5 omiljenih projekata Ferdinanda Piha
0

5 omiljenih projekata Ferdinanda Piha

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Čovek koji je preporodio kako Volkswagen tako i čitavu grupaciju marki okupljenih oko ovog brenda, za života je učestvovao u razvoju čitavog niza automobila, ali ovih pet su mu bili omiljeni. 

1. Porsche 917

Sam Pih više puta je isticao kako je Porsche 917 bio prekretnica za tu marku – u svim poljima. 917 je doneo prvu pobedu Porscheu na 24h Le Mana, što je tada donelo neophodan legitimitet za dalju proizvodnju performantnih automobila.

2. Audi Quattro

Još jedna ikona automobilske industrije na kojoj je svojevremeno radio Ferdinand Pih bio je Audi Quattro. Da nije bilo Quattro Audi danas sigurno ne bi bio ono što jeste. Zahvaljujući ulaganju u razvoj pogona na obe osovine, danas je ova nemačka marka ubedljivi lider po tom pitanju među premijum proizvođačima.

3. Volkswagen Phaeton

Pih je verovao da je budućnost za Volkswagen ulazak u premijum segment i diverzifikacija game. On je verovao da će postojati kupci za premijum modele sa VW značkom, te je tokom njegove ere stvoren i čuveni Phaeton. Mada je bio odličan automobil, Phaeton ipak nije uspeo da se izbori sa žestokom konkurencijom u ovoj klasi.

Phaeton

4. Bugatti Veyron

Pokojni Ferdinand Pih na jednom od sastanaka Volkswagen grupacije rekao je da nemački div mora demonstrirati svoju moć na drumu, te da je potreban krunski dragulj za ponos cele grupe. Pih je godinama pre toga želeo da taj dragulj bude deo samog Volkswagena, ali je shvatio da će to teško „progurati“.

Još krajem devedesetih godinama nemački proizvođač je po naređenju Piha stvorio konceptualni Volkswagen W12, koji je bio spiritualni predak Bugattijevog Veyrona. Nakon toga, Veyron je sa svojim performansama postao prava ikona 21. veka kada je reč o automobilskoj industriji.

5. VW XL1

Iako danas rukovodioci Volkswagena na sav glas viču o elektrifikaciji, zaboravlja se da je ova marka počela sa eksperimentisanjem sa elektromotorima daleko pre toga.

Šta više, Pih je želeo da se VW okiti jedinstvenom titulom – serijski automobil sa najmanjom potrošnjom goriva na svetu. Tako je nastao plug-in hibrid XL1 koji je osim elektromotora imao i dizel agregat.

Ferdinand Pih je razvojnom timu zadao zadatak – prosečna potrošnja u kombinovanom ciklusu vožnje od 1 litar goriva. I inženjeri su zahvaljujući upotrebi laganih materijala, potom optimizacije aerodinamike vozila i naravno hibridnom tehnologijom došli do zadatog nivoa.

Šta više, spustili su se i ispod toga, jer je XL1 prema NEDC protokolu trošio 0,9 litara dizela na 100 km u kombinovanoj vožnji. Uz to, mogao je da pređe 50 km koristeći samo električnu energiju.

Sve to dovoljno govori kakav je vizionar bio Ferdinand Pih.

AutoRepublika 

(1072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments