1. Home
  2. Industrija
  3. Evropljani bi da se reše zavisnosti od kineskih baterija
Evropljani bi da se reše zavisnosti od kineskih baterija
5

Evropljani bi da se reše zavisnosti od kineskih baterija

235
5
Podelite sa prijateljima:

Elektrifikacija je donela velike promene u automobilskoj industriji, i jedna od njih je zavisnost od dobavljača baterija, odnosno baterijskih ćelija. 

Glavni proizvođači locirani su u Kini, zapravo 80% ukupne svetske proizvodnje litijum-jonskih baterija odvija se upravo u ovoj zemlji. No, stvari bi uskoro mogle značajno da se promene, jer Evropljani žele da smanje sopstvenu zavisnost od kineskih dobavljača.

Na osnovu izjava iz Evropske komisije da bi EU mogla da do 2025. godine pravi dovoljno baterija za sopstvene električne automobile, može se zaključiti da će uskoro doći do niza novih fabrika ovih komponenti na Starom kontinentu. Potpredsednik Evropske komisije, Maroš Šefčovič, kazao je da je uveren da će se Evropljani do 2025. godine oslanjati na sopstvenu proizvodnju baterija.

Trenutno u Evropi se odvija gradnja 15 novih velikih fabrika baterija. Švedska kompanija Northvolt pravi pogone na domaćem tlu, kao i u Nemačkoj, potom kineski CATL gradi fabriku takođe u Nemačkoj, dok južnokorejski SK Innovation radi na proizvodnoj lokaciji u Mađarskoj.

Maroš Šefčovič navodi da bi do 2025. godine evropske fabrike mogle da proizvode dovoljno baterija za oko šest miliona električnih automobila na godišnjem nivou. Ipak, to je samo početak elektrifikacije na Starom kontinentu, a iz Evropske komisije najavljuju da će biti neophodno još fabrika i investicija u ovom segmentu.

Potpredsednik Northvolta, Džesper Vigart, izjavio je da se očekuju nova velika ulaganja. „Moramo stvoriti kompletan lanac snabdevanja u Evropi, ali i tržište rada kako bi ispratili sve zahteve automobilske industrije“, rekao je Vigart.

Dakle, Evropljani nameravaju da postanu samoodrživi kada je reč o elektrifikaciji i proizvodnji EV modela i baterija neophodnih za njihovo funkcionisanje.

AutoRepublika 

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ima logike.

Branko

Po broju crnaca? 😂😂😂

Balkanboj

Po kvalitetu života, životne sredine i ljudskim pravima

🙁

Lala

Rešiće se zavisnosti …

Možda da pitaju NOKIU kako je rešila problem konkurencije sa Istoka?