1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Zanimljivost dana: Kada je Dacia stigla u Ameriku
Zanimljivost dana: Kada je Dacia stigla u Ameriku
0

Zanimljivost dana: Kada je Dacia stigla u Ameriku

656
0
Podelite sa prijateljima:

Mada to izgleda pomalo bajkovito, rumunska marka uspela je da stigne i do SAD. 

Dolazak Dacie na onu stranu Atlantika usko je povezan sa jednim Amerikancem koji je ušao u rumunsku familiju. Naime, Erik Matson je bio prvi čovek koji je uvezao neki Dacijin automobil u SAD. Matson je bio oženjen Rumunkom, a kod naših komšija boravio je u vreme Čaušeskuove vladavine.

Tamo se upoznao sa Dacijinim modelom 1310 koji je uvezao u Ameriku 1977. godine. Erik je svoju rumunsku mašinu sa četiri točka provezao čuvenim Route 66 i tako je načinio prvom Dacijom koja je prešla ovaj put.

No, nije Matsonov automobil jedina Dacia u SAD. Zapravo, ima ih ukupno šest. Jedna od njih je model 1300 iz 1973. godine koja pripada Viorelu Atudoroeau. Kada je taj automobil stigao u Ameriku nije jasno, ali ga je njegov sadašnji vlasnik kupio svojevremeno na eBayu kao uspomenu na svoj rodni kraj.

Još jedan Rumun koji je uvezao Daciju u SAD jeste Danijel Kordunea koji je ove godine uvezao model 1300 iz 1973. godine. Slično je učinio i Andrej Pop iz Portlanda u Oregonu koji je nedavno postao vlasnik jednog primerka modela 1300, ali iz 1983. godine.

Vlasnici Dacia kažu da je njihov automobil toliko retka pojava u Americi da često sam po sebi privlači pažnju. Šta više, Erik Matson je izjavio da ga je svojevremeno više puta zaustavljala policija samo da bi se raspitala koji je to zapravo automobil jer ga nikada ranije nisu videli.

AutoRepublika 

(656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments