1. Home
  2. Zelene strane
  3. VW Golf nakon antidizelgejt intervencije troši do 14% više – Sve aktuelnosti o dizelgejtu
VW Golf nakon antidizelgejt intervencije troši do 14% više – Sve aktuelnosti o dizelgejtu
0

VW Golf nakon antidizelgejt intervencije troši do 14% više – Sve aktuelnosti o dizelgejtu

4.40K
0
Podelite sa prijateljima:

Istraživanje je pokazalo da Volkswagen Golf troši više goriva i emituje četiri puta više azotnih oksida od dozvoljenog nivoa, nakon intervencije u ovlašćenom servisnom centru koja je izvedena u sklopu dizelgejt opoziva.

Istraživači Australijske automobilske asocijacije (AAA) su omogućili konsultantima da proprate ponašanje VW Golfa iz 2010. godine, pre i nakon intervencije u ovlašćenom servisu. Testiranja su pokazala da je prosečna potrošnja, nakon servisne intervencije, bila veća za 7%, uz porast od 14% pri vožnji na autoputu, brzinom prikladnom za ovakvu saobraćajnicu.

 

Intervencija u servisu je bila uspešna u smislu emisija oksida i azota, ugljen-monoksida i čestica čađi, ali je emisija azotnih oksida bila i dalje četiri puta viša od dozvoljenih nivoa, a prema zahtevima testova emisija u realnim uslovima (RDE). Testovi su, prema AAA, “izvedeni u skladu sa protokolima Evropske komisije koji su adaptirani za uslove vožnje u Australiji, kao i tamošnjim ograničenjima brzine”.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Fédération Internationale de l’Automobile. Jedan od rezultata se odnosi na zaključak da je, nakon intervencije, Golf bio neznatno snažniji, i sa jednako višim obrtnim momentom.

Portparol Volkswagena, Pol Potinger, odlučno je odbacio nalaze koje je predstavio AAA: „Nemačka vlada je odobrila izmene na softveru koje sprovodi Volkswagen. Shodno tome, nemoguće je da nakon intervencija u servisu, vozila imaju lošije karakteristike u pogledu potrošnje ili štetnih emisija.

Testovi koje su sprovela tela nemačke Vlade, kao i naši testovi, direktno su suprotstavljeni onome što AAA navodi da je dobila kao rezultat istraživanja.”

Audi povlači blizu 5.000 primeraka A8 sa V8 dizel agregatom zbog visokih emisija 

Audi će biti prinuđen da opozove blizu 5.000 primeraka perjanice sa V8 dizel motorom, a koji su proizvedeni u intervalu od septembra 2013. do avgusta 2017. godine. Ovakva odluka sledi nakon otkrića o prekomernim emisijama azotnih oksida.

Proizvođač navodi da je o nalazima već obavestio nadležni organ u nemačkoj, KBA. Od ukupnog broja opozvanih vozila, 3.660 se nalazi u Nemačkoj. Sva povučena vozila će dobiti modifikovan softver, početkom sledeće godine.

Vesti dolaze samo nekoliko dana nakon što su vlasnici, skandalom pogođenih vozila u Velikoj Britaniji, izvršili pritisak na vladu, kako bi proglasila VW odgovornim zbog problema koji nastaju nakon opoziva i prateće korektivne intervencije.

Formirana je čak i Fejsbuk grupa “Forum kupaca VW dizel vozila” (Volkswagen Diesel Customer Forum), koja broji 6.400 članova. Njih 140 je kontaktiralo predsednicu Odeljenja za izbor vida transporta, Lilijen Grinvud, kako bi izvršili pritisak da se preduzme akcija protiv načina na koj VW grupa rešava probleme sa prekomernim emisijama.

Grupa članova navodi da su nakon posete servisu, njihovi automobili imali “tehničke probleme, kvarove i otkazivanje pojedinih delova”. Iz grupe stižu poruke tipa “ne možemo da sa strane mirno gledamo kako Volkswagen nastavlja da poriče postojanje problema sa modifikacijama na vozilima, koje su izvršene kao posledica dizelgejt opoziva.”

Grupa takođe naglašava da se u pismima koje je VW poslao vlasnicima naglašava zahtev da se vozilo doveze u servis, umesto da se kupci obaveste o činjenici da je poseta servisu na dobrovoljnoj osnovi, odnosno neobavezujuća.

Volkswagen optužen za „očigledne laži“

Volkswagen je optužen za grube laži izrečene britanskim kupcima, nakon što je prvi čovek kompanije za Veliku Britaniju, Pol Vilis, izjavio da VW nije naveo kupce na zabludu, niti da je ugrađivao poništavajući softver u svoja vozila.

U pojavljivanju pred Transportnim komitetom, Vilis je naveo da „VW nikada nije lagao svoje kupce na bilo koji način“ kao i da nije ugrađivao inkriminišuće emisione uređaje u vozila prodata na evropskom tržištu. Rekao je: „Nema nikakvih neipravnosti na našim vozilima.“ Vilis je kao jedini razlog za opoziv 1,2 miliona vozila u Velikoj Britaniji naveo „uklanjanje bilo kakve sumnje“ od strane vlasnika.

Po njegovim rečima, VW grupa je do sada “popravila” oko 470.000 vozila na Ostrvu, a sada to nastavlja tempom od oko 20.000 vozila nedeljno. Izneo je i očekivanje da će oko 50% vozila, predviđenih za opoziv, biti servisirano u narednim nedeljama.

Uprkos činjenici da je VW postigao poravnanje od 15,3 milijardi američkih dolara sa oko pola miliona američkih kupaca, kao i još jedno poravnanje sa američkim Ministarstvom pravde, u visini od 4,3 milijarde dolara, Grupa nema nikavu nameru da obeštetti 1,2 miliona prevarenih vlasnika VW vozila u Velikoj Britaniji. Kao razlog se navodi različita emisiona regulativa, kao i neznatan uticaj na preprodajnu vrednost vozila.

Šef marke Audi upleten u dizelgejt

Rupert Štedler, prvi čovek marke Audi, upleten je u skandal sa prekomernim emisijama. Bivši rukovodilac odeljenja za pogonske sklopove kompanije, Urlih Vajs, izjavio je da je upozorio Štedlera na prevaru sa emitovanim gasovima u nekim od velikih SUV modela kompanije, poput Touarega i Q7, ali da Štedler nije reagovao na upozorenja.

Prema navodima Vajsa, kako bi ispunila zahteve iz zakona, vozila kao što je Touareg, moraju da poseduju osam litara AdBlue tečnosti, na svakih hiljadu kilometara, kako bi za sebe vezala štetne azotne okside. Međutim, to bi svakako ugrozilo prodaju, jer bi vlasnici morali prečesto da vrše dopunu AdBlue tečnosti.

Vajs navodi da bi rešenje problema bilo u ugradnji softvera koji “žonglira” između režima vožnje koji stimuliše efikasnost i onog koji favorizuje ekonomičnost. U režimu vožnje „ekonomičnost”, manje AdBlue tečnosti bi bilo korišćeno, a što bi značilo i ređe dopune, ali bi neizbežna posledica bila uvećan nivo NOx emisija.

Situacija sa dizelgejt aferom u svetu

Dajemo pregled trenutnog stanja sa dizelgejt posledicama i statusom korektivnih radnji, na svetskom nivou.

Evropa

Zahtevi za isplatom odštete postaju sve glasniji, ali VW tvrdoglavo odbija bilo kakav dogovor. Određeni broj prevarenih vlasnika je već pokrenuo sudske procese, uključujući i tužbe iz Irske. Društva za zaštitu potrošača navode da VW grupa nije prezentovala dovoljno dokaza i informacija kupcima njihovih vozila.

SAD

Prošlog septembra, američki sud je osudio prvog radnika Volkswagena za povrede američkih zakona o očuvanju prirode. Inženjer Džejms Lijang je bio deo tima specijalista koji je razvio inkriminišući softver. Lijang je pristao na punu saradnju sa američkim organima. Pored njega, osuđen je i Oliver Šmit.

Volkswagen je do sada platio odštetu vlasnicima u iznosu od 17,5 milijardi dolara. Dogovorom je predviđeno da VW potroši 10 milijardi dolara na otkup pogođenih vozila, a još 4,7 milijardi za fondove posvećene finansiranju istraživanja i poboljšanja uslova za prirodno okruženje.

Vlasnici vozila imaju izbor između povrata ili modifikacije vozila. Međutim, modifikacije koje predlaže proizvođač, tek treba da budu odobrene od strane nadležnih državnih tela. Povrh svega, kupci će dobiti odštetu u iznosu između pet i deset hiljada dolara.

Južna Koreja

Vlasti ove države su stopirale prodaju 80 modela VW grupe, i kaznile proizvođača sa 12 miliona britanskih funti. Optužbe se gomilaju da je proizvođač falsifkovao dokumenta sa emisionih testova, brojnih modela grupe koji uključuju marke Volkswagen, Audi i Bentley.

Šta su poništavajući uređaji?

Softver, koji je identifikovala američka Agencija za zaštitu prirode (Environmental Protection Agency – EPA) u stanju je da otkrije kada je vozilo izloženo testu emisionih gasova, i u tom ciklusu primenjuje sve mere smanjenja nivoa štetnih emisija, za razliku od uslova u redovnom saobraćaju.

EPA je navela da VW vozila emituju i do 40 puta više azotnih oksida od zakonskih limita. Zakonski limiti za NOx isparenja, blaži su u Evropi nego u SAD.

Koja vozila i agregati su pogođeni?

Oko 11 miliona dizel vozila je pogođeno, a koja su opremljena EA 189 1.2, 1.6 i 2.0-litarskim agregatima. Ovo se odnosi na vozila pre uvođenja Euro 6 standarda.

Priredio: Zvezdan Božinović

 

(4402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments