1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost večeri: Imamo novi najskuplji automobil na svetu!
Zanimljivost večeri: Imamo novi najskuplji automobil na svetu!

Zanimljivost večeri: Imamo novi najskuplji automobil na svetu!

2.77K
1
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da je, prošle godine prometovani kupe Ferrari 250 GTO koji je izmenio vlasnika tokom aukcije odžane na Pebl Biču za iznos od 48,4 miliona američkih dolara, izgubio titulu globalno najskupljeg automobila svih vremena.

Više izvora je prenelo vest da je postavljen novi rekord. Neimenovani kolekcionar iz Amerike je pazario jedinstveni primerak modela Rolls-Royce 40/50 HP od Volkswagena. Radi se o unikatu koji je dobio nezvanični nadimak Silver Ghost.

Dvanaesta šasija (No. 60551) šestocilindarskog Rolls-Roycea 40/50 HP, koji je debitovao još 1906. godine, je izrađena godinu dana kasnije po narudžbi Kloda Džonsona, generalnog direktora britanske kompanije. Upravo on je bio taj koji je ubedio tadašnji upravni odbor da se koncentriše jedino na modele sa vrha ponude, pa je marka uskoro i ponela titulu „najboljeg automobila na svetu“.

Džonson je karoseriju naručio od londonskog studija Barker&Co, a automobil je bio ofarban u srebrnu boju dok su finiši bili obloženi slojem pravog srebra. Pored toga, kao i zbog činjenice da je novi motor radio skoro bešumno, vlasnik automobila je vozilu nadenuo, danas čuveni nadimak koji podseća na jahtu: The Silver Ghost, što je jasno naznačeno na karoseriji.

Ubrzo nakon isporuke automobila, Klod Džonson je ljubimca izložio iskušenju učešća na škotskom takmičenju u pozdanosti a tu je Silver Ghost osvojio titulu, prestižni Dewar Cup. Rolls-Royce je čak postavio zvaničan rekord tako što je prevalio 14.932 milja (24.030,73 kilometara) bez ijednog zaustavljanja zbog nekakvog eventualnog kvara.

Postignuće je dobilo širok publicitet a, rekli bismo poluzvaničan nadimak Silver Ghost je sada oficijelno dodeljen modelu Rolls-Royce 40/50 HP, iako je samo vozilo sa registarskim brojem AX201, a koje je i pravosnažno pripadalo Klodu Džonsonu, imalo puno pravo da ponese to ime.

Međutim, automobil nije ostao dugo u Džonsonovom posedu. Godinu dana kasnije, “Silver Ghost” je dobio novog vlasnika koji je vozilo koristio tokom trajanja godišnjeg odmora u Italiji. Zatim je tokom 1948. godine, primerak o kome govorimo, s tablicama AX201 ponovo prodat, a vlasnik je postala kompanija koja ga je i stvorila, Rolls-Royce. Korišćen je kao pokretna reklama za marku i kao takav je proputovao ceo svet.

Kao rezultat sporazuma između dve nemačke kompanije, Volkswagena i BMW-a, Silver Phantom je postao vlasništvo prvopomenutog brenda, baš kao i fabrička postrojenja u britanskom gradu Kru. Tokom 2001. godine, AH201 je pažljivo restauriran od strane radionice iz Ujedninjenog Kraljevstva a koja nosi naziv P & A Wood.

Koji su razlozi naterali Nemce da otuđe „najvažniji automobil iz britanske istorije“ ostalo je enigma do današnjeg dana. Bilo kako bilo klubovi ljubitelja vozila marki Rolls-Royce i Bentley licitiraju o postignutoj kupoprodajnoj ceni od najmanje 50 miliona amerčkih dolara, dok se drugi izvori, koji navodno poseduju kontakte sa osobama bliskim priči, pozivaju na cifru od čak 75 miliona zelenih novčanica.

Znajući da je Volkswagen investirao oko 930 miliona britanskih funti u kupovinu i modernizaciju pogona u gradu Kru, deluje da se radi o odličnoj stopi povrata investicije.

Bilo kako bilo, uskoro kreće nova serija aukcija u Nedelji automobila u Montereju pa je tako moguće da rekord koji je postavio ovaj Rolls-Royce bude baš kratkog daha.

AutoRepublika

(2769)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

neka ga neko kupi, za koju godinu će cena biti 930 miliona funti