1. Home
  2. Vesti
  3. Lamborghini napušta V12 motor?!
Lamborghini napušta V12 motor?!
0

Lamborghini napušta V12 motor?!

621
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanski proizvođač je navodno na pragu da se oprosti od slavnog V12 agregata. 

Tokom više od pet decenija, pomenuta pogonska jedinica našla je svoju primenu u brojnim modelima „razjarenog bika“. Koristili su je Miura, Countach, Diablo, Murcielago, Aventador… No, uskoro bi Lamborghini mogao potpuno da se oprosti od V12 motora.

Patron VW je odavno naredio ostalim brendovima u okviru istoimene grupacije da se polako „rešavaju“ mamutskih agregata. Jedan od njih je i čuveni V12. Nije samo VW grupacija ta koja se odriče ovakvih blokova, BMW i Mercedes su najavili da će se u budućnosti oslanjati na V8 motore, potpomognute hibridnom tehnologijom.

Lamborghini je kao proizvođač automobila ipak priča za sebe. Teorijski, aktuelni V12 agregat mogao bi da se unapredi i da „prođe“ i buduće Euro7 norme. Ipak, tako nešto koštalo bi mnogo novca, a takvo ulaganje u trenutku kada cela VW grupa forsira elektrifikaciju čini se potpuno neracionalno.

S druge strane, Lamborghini Urus pogurao je prodaju italijanske marke do neviđenih visina. Ovaj model koristi  twin-turbo V8 motor poreklom iz Audija, što ga ne sprečava da bude bestseler Lamborghinija.

Osim toga, postoji velika šansa da u sledećoj preraspodeli u okviru Volkswagen grupacije dođe do prodaje određenih brendova. Kao glavni kandidati u ovom trenutku za napuštanje grupe vide se Ducati, Lamborghini i Bentley.

Mada još uvek nema nikakvih zvaničnih potvrda o napuštanju VW grupe, realno je da se o tome razgovora. Što se tiče V12 motora, biće onako kako „tata“ Audi kaže.

AutoRepublika 

(621)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments