1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko automobila poseduje prosečna američka porodica?
Koliko automobila poseduje prosečna američka porodica?
3

Koliko automobila poseduje prosečna američka porodica?

6.91K
3
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate proizvođače automobila u Americi šta je najveći problem industrije, šanse su velike da će odgovor biti da mlađarija više ne želi da vozi. Zahvaljujući takozvanim „ride share“ kompanijama kao što su Uber i Lyft, kao i boljem gradskom prevozu, sve više mladih vozača i nema želju da polaže vozački ispit kada napuni 16 godina.

Međutim, ukoliko pogledamo statistiku vlasništva dolazimo do podatka da tradicionalna četvoročlana familija zapravo poseduje veliki broj vozila. U 2019. godini ih je bilo čak 2,8 za svaku porodicu, a manje od 10% svih domaćinstva nije posedovalo automobil. Štaviše, više od 80% porodica ima više od tri automobila.

Iako se Ford hvali da je „stavio Ameriku na točkove“ sa legendarnim Modelom T, sve do Drugog svetskog rata je u proseku postojao samo jedan automobil na svake dve porodice. Muškarci su radili uglavnom fabričke poslove, dok su žene brinule o domaćinstvu i familiji, pa veća potreba zaista nije ni postojala. Ali onda se desio veliki rat, pa su muškarci završili u Evropi i Aziji, a žene bile primorane da pronađu poslove da prehrane familiju.

Njima se dopala samostalnost, pa nije bilo retkost da nastave sa radom i posle ratnih godina. U takvim uslovima se otvorila potreba i za drugim automobilom u familiji, posebno nakon što su neki proizvođači debitovali primerke specifično za lepši pol (tu pre svega mislimo na Nash Rambler). Nakon ekonomskog rasta nije bilo retkost ni da deca dobiju novi automobil čim polože vozački ispit, mada je u većini slučajeva izbor padao na stariji proizvod koji mama i tata više ne žele da voze.

Nasuprot pričama da Uber i Lyft smanjuju želju za vožnjom, statistika pokazuje da tradicionalne familije poseduju više automobila nego ikada ranije. Kao što smo spomenuli, trenutni prosek je 2,8 automobila, a početkom ovoga veka pre svega 20 godina cifra je iznosila „samo“ 1,8. Treba takođe spomenuti i podatak da su u navedenom periodu klasični automobili postali izuzetno popularni, pa nije retkost da tata poseduje oldtajmer za specijalne prilike, ali pri tom ima i dodatni automobil za svakodnevnu vožnju.

Ista statistika se može zaključiti i za vlasnike skupocenih „muscle cars“ kao što su Ford Mustang Shelby GT500, Chevrolet Camaro ZL1 i Dodge Challenger Hellcat, čiji vlasnici u proseku imaju više od četiri vozila u familiji.

Kao što se i očekivalo, najmanje se vozi tamo gde je gradski prevoz najbolji. Pričamo o lokacijama kao što su Los Anđeles, Njujork i Čikago, a najviše automobila po stopi stanovnika ima, iznenađujuće, savezna država Deliver.
Eksperti smatraju da rast sigurno neće usporiti ni narednih godina, pa nam ostaje da vidimo kako će „Jenkiji“ rešiti problem gradskih gužvi pošto njihovi vozači očigledno ne nameravaju da prestanu da voze.

AutoRepublika 

(6914)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dopada mi se naslovna fotografija … „Jedan na jedan“ …
Što se tiče rečenice „Kao što se i očekivalo, najmanje se vozi tamo gde je gradski prevoz najbolji.“, zanemareno je pitanje (problema) parkiranja. Ne verujem da te isto košta da obezbediš „parking lokacije“ za npr. svoja tri vozila u NY i u nekom drugom gradu u USA.

Zoca

Nema zime za SAD i pored Kineskog „bauka“.

Don

Bem ti rat, do čega je doveo. Da ga ne bi, sad bi vozilo jedno auto po Vamiliji.🤪😂🦌🦌