1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Accent i Elantra od sada i sa kontinualnom varijabilnom transmisijom
Hyundai Accent i Elantra od sada i sa kontinualnom varijabilnom transmisijom
1

Hyundai Accent i Elantra od sada i sa kontinualnom varijabilnom transmisijom

339
1
Podelite sa prijateljima:

Koncern Hyundai je i u prošlosti koristio kontinualnu varijabilnu transmisiju ali je broj modela koji se mogao pohvaliti ponudom iste, bio veoma ograničen. Na primer, takva menjačka kutija se našla u Accentu namenjenom matičnom tržištu.

Ipak, tokom 2017. godine, Korejci su predstavili porodicu novih jedinica nazvanu Smartstream, a ona je uključivala IVT transmisiju (Intelligent Variable Transmission). Ovu menjačku kutiju je samostalno razvio Hyundai koncern a koristi ojačani kaiš umesto uobičajenog rešenja. Prvi modeli s novim menjačkim kutijama će biti hedžbek Hyundai i20 za pojedina tržišta, kao i Kia Forte.

Ovom prilikom su i dva ključna modela za uspeh kompanija na američkom tržištu, obogaćena ponudom IVT menjača. Dakle, u pitanju su Hyundai Accent i Elantra.

Accent namenjen lokalnom tržištu (naslovna fotografija) se na pojedinim evropskim tržištima (ruskom na primer) nudi pod oznakom „Solaris“, a do sada su se ova dva modela razlikovala samo po sitnim detaljima. Sada „Amerikanac“ dobija i potpuno novi motor, kao i pomenuti IVT menjač, koji zamenjuje standardni šestostepeni „automatik“.

Nov je Smartstream G1.6 motor koji poseduje kombinovano ubrizgavanje goriva. U odnosu na prethodnika, novi motor je inferioran po pitanju snage (122 umesto ranijih 132 „konja“ i 153 umesto ranijih 161 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta). Ipak, unapređeni Accent je sada značajno ekonomičniji, pa se njegova potrošnja kreće negde u intervalu od 6,5 do 7,4 litra na 100 kilometara (mereno primenom EPA metode).

Identičan IVT menjač je upotrebljen i u starijem sedanu, odnosno Elantri. Kod Elantre je motor ostao neizmenjen, a u pitanju je dvolitarski benzinski atmosferski agregat iz Nu porodice koji razvija 149 konjskih snaga. Prema navodima proizvođača i  ovaj model je sada ekonomičniji, pa troši 6,7 do 6,9 l/100 kilometara, zavisno od konfiguracije.

Istovremeno, pošto u Americi skoro niko nije birao verziju s početka ponude, ona je i skinuta iz cenovnika, a od sada će Elantra biti nuđena samo uz IVT transmsiju.

Iako još uvek nema naznaka za uvođenjem ovog menjača za modele namenjene tržištu Starog kontinenta, ovo je jasna naznaka šta se može očekivati u evropskim izložbeno-prodajnim saloma korejske marke u budućem periodu.

AutoRepublika

(339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ne podnosim CVT … Ali, ako pogledate specifikacije sadašnje Elantre 1,6, ona „dobacuje“ do 161 gr CO“ u kombinovanom režimu. Potrošnja u gradu 9,9. Jezivo. A sve to je po NEDC.
Plus, maksimalni moment na 4.850 rpm.