1. Home
  2. Vesti
  3. Investitori Daimlera ne žele Ditera Cečea na mestu predsednika kompanije
Investitori Daimlera ne žele Ditera Cečea na mestu predsednika kompanije
2

Investitori Daimlera ne žele Ditera Cečea na mestu predsednika kompanije

424
2
Podelite sa prijateljima:

Ključni Daimlerovi investitori se protive postavljanju Ditera Cečea na mesto predsednika nadzornog odbora kompanije, sudeći po izveštaju nemačkog Handelsblatta.

Šezdeset šestogodišnjeg Cečea je na kormilu Daimlera zamenio četrdeset devetogodišnji Ola Kelenijus, a aktuelni predsednik kompanije, Manfred Bišof, planira da predloži Cečea za svog naslednika. Ukoliko bude odobrena, nova pozicija popularnog „brke“ bi stupila na snagu nakon godišnjeg mitinga 2021., posle dvogodišnjeg perioda tranzicije.

Handelsblatt kaže da se neki od investitora protive tom planu jer smatraju Cečea odgovornim za izvesne probleme, uključujući pad profita, skupa povlačenja dizel modela u Evropi, koja još uvek nisu razrešena, kao i opozive povezane s Takata vazdušnim jastucima.

„Povratak Ditera Cečea u nadzorni odbor ne dolazi u obzir za nas“, rekao je Mihael Muders, menadžer fonda u Union Investmentu.

Mark Tingler, šef Nemačke asocijacije za zaštitu papira od vrednosti, rekao je da je „gotovo nezamislivo“ da se Ceče uopšte nađe u nadzornom odboru, „a kamoli da postane predsednik“.

Prošlog meseca, Daimler je ponovo redukovao prognoze vezane za profit, četvrti put u poslednjih 13 meseci, jer ima teškoće da se izbori s velikim troškovima vezanim za povlačenja automobila i emisiju dizel modela. Mercedesova divizija vanova je doživela veliki pad profitabilnosti, a X klasa se ukida.

Između ostalih kritika upućenih Cečeu, je ona gde se njemu zamera da je neprestano uveravao akcionare da Daimler, za razliku od Volkswagen grupe, nije koristio bilo kakav nedozvoljeni softver, čak i kada je krenula istraga u Nemačkoj povodom dotičnog problema.

Nadzorni odbor kompanije potpisuje strateške i odluke od ključnog značaja, bira visoke menadžere i određuje im platu. Njegovi članovi se ne mešaju u operativne odluke. Njih sprovodi upravni odbor na čelu s generalnim direktorom.

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Potpuno logično…

126P

Ništa bolji oni nisu od VW. A ovaj je držao dirigentsku palicu.