1. Home
  2. Vesti
  3. Ford planira porodicu električnih automobila za Evropu
Ford planira porodicu električnih automobila za Evropu
0

Ford planira porodicu električnih automobila za Evropu

124
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Motor razvija porodicu električnih automobila koja treba da se nađe na evropskom tržištu.

„Plavi oval“ radi na vozilima u svom evropskom razvojnom centru u Kelnu.  Za sada nije dat bilo kakav oficijelni rok, ali izvori bliski dešavanjima kažu da će novi modeli pristići u narednih par godina. Takođe, nisu poznate karoserijske varijante i pripadnost segmentima.

Novi električni automobili će se proizvoditi u Evropi, ali nije poznato u kojoj fabrici. U Fordu nisu želeli da komentarišu da li će nova porodica električnih modela koristiti usluge Volkswagenove MEB platforme, kao deo novooformiranog partnerstva.

U isto vreme, VW je saopštio da će rado proširiti bazu kupaca vozila koja koriste MEB arhitekturu van sopstvene marke, u cilju snižavanja troškova koje donosi elektrifikacija.

U januaru, šef Forda, Džim Heket, izjavio je da bi ideja o električnim automobilima mogla da bude plodna, kada je reč o saradnji između američke i nemačke kompanije.

„Razvoj električnih i autonomnih vozila donosi velike investicione troškove“, rekao je Heket investitorima tokom redovne konferencije. „I jedna i druga tehnologija su važne za budućnost obe kompanije. To je deo podsticaja da se pronađu načini za ostvarivanjem kooperacije.“

Na prvom mestu, Ford kaska s uvođenjem elektrifikacije u Evropu, nakon loše prodaje električnih verzija prethodnog Focusa. Međutim, kompanija je nedavno najavila planove koji podrazumevaju ponudu „plug-in“ hibrida u Evropi. PHEV verzije nove Kuge, Explorera i Transit Customa se očekuju na tržištu početkom sledeće godine, dok će električna verzija Transita biti lansirana 2021.

Proizvođači automobila su prisiljeni da ubrzaju planove vezane za elektrifikaciju jer nova evropska ekološka regulativa na snagu stupa početkom 2020., a ona, kao što je poznato, nalaže prosečnu flotnu emisiju ugljen-dioksida od 95 g/km, što je drastično niže od prošlogodišnjih 120,5 g/km.

Kompanije su u strahu da pritisak briselske birokratije neće biti uporedo praćen od strane kupaca, jer su elektrifikovani automobili skuplji od konvencionalnih.

„Elektrifikacija će rasti tokom godina, ali ne u toj meri kako vam pričaju eksperti“, rekao je bivši šef Forda, Mark Filds.

On je takođe rekao da će proizvođači automobila imati teškoća da kreiraju održivi profit. „Oni će morati najpre da restruktuiraju stope dobiti. Povrh toga, moraćete da dajete prodajne povlastice. Ako u taj period unesete recesiju, koja će se desiti u jednom trenutku, to će staviti veliki pritisak na proizvođače.“

Evropski ogranak Forda planira da ukine 12.000 radnih mesta 2020., što je oko 20 odsto radne snage na Starom kontinentu. Cilj je da se poveća dobit i smanje troškovi. Takođe, Ford će zatvoriti ili prodati šest fabrika do kraja sledeće godine, uključujući Bridžend fabriku motora u južnom Velsu, fabriku menjača u Francuskoj, zajednički poduhvat s Magna Internationalom u Slovačkoj, kao i dva pogona i fabriku motora u Rusiji.

Ford je takođe prošle nedelje najavio da će uvesti u gamu dva nova naziva za SUV modele u Evropi u narednih pet godina. Očekuje se da se dotični modeli ujedno i proizvode na Starom kontinentu.

AutoRepublika

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments