1. Home
  2. Life
  3. Turizam
  4. Zanimljivost dana: Da li ste čuli za kamper marke Porsche?
Zanimljivost dana: Da li ste čuli za kamper marke Porsche?

Zanimljivost dana: Da li ste čuli za kamper marke Porsche?

893
2
Podelite sa prijateljima:

Zvuči neverovatno, ali je u stvari (delimično) istinito. Aukcijska kuća iz Kalifornije se upravo priprema da kroz nadmetanje, zakazano za 31. jul, ponudi kamper koji nije nalik ostalim na tržištu. Njegova najveća osobenost se krije u činjenici da nosi oznake slavne nemačke marke Porsche.

Drugo je pitanje kako je ovo vozilo uopšte moglo da se nazove Porscheom. Naime, iza poznatog logoa se krije nemački proizvođač Mikafa koji je razvio ovog četvorotočkaša na temlju modela Tempo Sport iz pedesetih godina prošlog veka. Radi se o potpunom rariretu, jer je samo tri takva primerka proizvedeno kroz istoriju.

Takvom retkošću ih čini ugradnja motora marke Porsche. Iako kamper u dizajnerskom smislu prati stil koji je promovisao model Porsche 356, pa je čak prilikom izlaska iz fabrike, negde u intervalu između 1955. i 1959. godine, posedovao agregat koji se ugrađivao u pomenuti 356, danas najveću familijanost sa markom iz Cufenhauzena čini kasnije ugrađeni četvorocilindarski bokser motor istog proizvođača.

Porsche 356

Karoserija je izrađena od aluminijuma na temelju šasije marke Tempo, pogonski točkovi su prednji, a do njih se snaga motora prenosi putem četvorostepenog ručnog menjača. Montirani su široki pneumatici sa spoljnim zidovima u beloj boji, a posebne su i felne sa hromiranim poklopcima. Jedini preživeli Sport primerak nije prošao proces kozmetičke restauracije, a i dalje poseduje originalnu fabričku dvobojnu karoseriju.

Uvidom u fotografije postaje jasno da je ova kuća na točkovima iz sredine pedesetih godina posedovala, manje-više sve ono što i današnji moderni kamperi obavezno moraju da ponude svojim vlasnicima.

Konkretan primerak poseduje krevete, malu kuhinju s rasklopivim stolom i frižiderom marke Electrolux i toalet, pokretni krovni prozor za bolju cirkulaciju vazduha kojoj doprinose i klizna „stakla“ na prozorima. Reč „stakla“ je ostala pod navodnicima jer se zapravo radi o pleksiglasu.

Pošto je aukcija zakazana, kao što smo naveli, za poslednji dan jula, imate vremena da se eventualno prijavite za nadmetanje. Očekujte da će vas do pobede odvesti ogroman novčani iznos a naše predviđanje ima uporište u činjenici da je sličan primerak, samo sa motorom marke Austin, tokom 2017. godine prodat za 130.000 američkih dolara.

Svi su izgledi da će ponuđeni komad istorije dostići značajno višu prodajnu brojku.

AutoRepublika

(893)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Zaista poseban, samo mogu zamisliti kako 70 hp ide na ovakve dimenzije …

D_C

Puno noviji ali mozda i interesantniji je Porsche B32. Porsche je polovinom osamdesetih za svoje potrebe i potrebe svog menadzmenta prepravio VW T3 koji je izmedju ostalog dobio 3.2l motor iz 911 Carrere sa 230ks. Na Nemackim sajtovima se moze maci podatak da je napravljeno 15 primeraka sa Porscheovim serijskim brojevima i 3 sa VW. Od tih 18, neki su otisli u ruke kupcima sa posebnim statusom, a prica se da je barem jedan familija Porsche koristila kao svoj porodicni auto.