1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: RenaultSport Clio V6
Zanimljivost dana: RenaultSport Clio V6

Zanimljivost dana: RenaultSport Clio V6

1.85K
14
Podelite sa prijateljima:

Francuska automobilska industrija i visoke performanse u serijskoj proizvodnji, pa zvuči kao početak nekog vica, zar ne? Iako je Renault imao dosta uspeha u šampionatu Formule 1, Citroen u reliju, a Peugeot na LeMansu (i reliju), takvi uspesi nikada nisu preneti i na drumove. Jedini brend na koji bi Francuzi mogli da budu ponosni na temu visokih performansi je verovatno Bugatti, mada je za njega diskutabilno koliko je zapravo Francuz.

Razlog leži u veoma jezivim porezima na sve što je moćno i sa (po)većom zapreminom, pa smo se morali zadovoljavati ekstremnim izdanjima vozila originalno zamišljenim kao jeftino prevozno sredstvo. U ovom izdanju ćemo sagledati jedan od njih i to legendarni RenaultSport Clio V6.

Inspiracija za ovaj automobil je bio čuveni model 5 Turbo iz osamdesetih godina, a originalno je zamišljen za takmičenje u tadašnjoj Grupi B relija. Iako je izgledao kao „petica“, zapravo je delio malo toga sa serijskim modelom, a najveća izmena je bila na račun centralno postavljenog motora.

5 Turbo nije opravdao sportska očekivanja, ali je stekao toliki kultni status, tako da se danas smatra jednim od najpoznatijih francuskih automobila u istoriji. Renault je predstavio drugu generaciju popularnog Clija 1998. godine i tražio je način kako da ga promoviše.

Neko se očigledno dosetio spomenutog vozila po imenu 5 Turbo i zaključio da bi takvo izdanje Clija bilo odlično da se stekne i potom i privuče pažnja javnosti. Osnovan je poseban šampionat u kome bi se takmičio samo ovaj automobil, a takvo izdanje se zvalo V6 Trophy.

Pružao je centralno postavljeni 3,0-litarski motor iz modela Laguna i u periodu od 1999. do 2003. će biti napravljeno 159 jedinica. Oni nisu bili legalni za drumsku upotrebu već samo za staze, a odlične reakcije publike su naterale francuskog proizvođača vozila da debituje i sa serijskim izdanjem.

To nas dovodi do vozila iz naše priče, a prva generacija se zvala Phase 1 i proizvodila se od 2001. do 2003. godine. Iako je ovaj automobil donekle ličio na serijski Clio, zadržao je jako malo njegovih delova sa izuzetkom generalne ideje školjke. Nosiće ime trkačke divizije RenaultSport, ali većinu razvoja je zapravio uradio privatni tim Tom Walkinshaw Racing.

Najveća razlika u poređenju sa serijskim modelom je bila na račun mehanike. Pogon je bio na zadnje točkove, a Phase 1 je dodao oko 300 kilograma na masi (ukupno 1.335 kg). Ono što je posebno oduševilo javnost je centralno postavljen motor.

Renault ga je reklamirao kao 3,0-litarski iako je radna zapremina zapravo iznosila 2.946 kubika, a snaga 230 „konja“. Spomenućemo da je jedini motor u ponudi bio šestostepeni manuelni. To je omogućavlo ovom hot heču da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,4 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 235 km/h. Da bi se dobila bolja stabilnost na točkovima, širina vozila je produžena za 170 milimetara i naravno da je bio više spušten do zemlje.

Zanimljiv je i podatak da je Tom Walkinshaw Racing obavljao ručnu proizvodnju u Švedskoj i to dvanaest jedinica dnevno. Phase 1 je imao neku nezamislivu opremu koju zaista nismo očekivali da vidimo kod čistokrvnog sportiste kao što su ABS, klima uređaj i CD plejer za šest diskova. Proizvodnja će biti kompletirana posle 2003. godine nakon što je 1.631 primerak napustio fabriku.

Phase 1 je zamenio Phase 2 2003. godine i proizvodiće se tri godina. Najveća izmena u poređenju sa prethodnikom je bila na račun snage, pošto je Phase 2 razvijao 252 konjske snage. Takođe je bio nešto brži, sa ubrzanjem iz mesta do 100 km/h za 5,8 sekundi i maksimalnom brzinom od 245 km/h.

Phase 2 je doneo modifikacije na račun ogibljenja i bio je nešto veći sa dužim međuosovinskim rastojanjem. Ova verzija je bila skuplja i u današnjoj vrednosti novca za Phase 2 je bilo potrebno izdvojiti nešto više od 50 hiljada evra.

Za razliku od prethodnika koji je sklapao Tom Walkinshaw Racing, za naslednika se postarao današnji Alpine. Fabriku će napustiti 1.309 ručno sklopljenih primeraka. Renault se posebno hvalio da je njegov velikan moćniji nego neki direktni konkurenti, kao što su Alfa Romeo 147 GTA i Seat Leon Cupra R, ali je takođe bio i  skuplji.

RenaultSport Clio Phase 1 i Phase 2 su danas veoma cenjeni i popularni klasici među kolekcionarima i njihove cene često umeju da pređu cifru od preko 120 hiljada američkih dolara. Francuski proizvođač vozila nikada više nije ponudio slično izdanje Clija, mada naravno postoje njegova izdanja RS, a fokus ekstremnih izdanja hot heča je pao na veći model Megane.

Možda ova država „nije znala da napravi“ egzotični superautomobil, ali zato nas je često šokirala promocijom manjih gradskih četvorotočkaša i tržište nakon toga nikada više nije bilo isto.

Zoran Tomasović

(1845)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Gradski auto sa 3000 kubika i 2 sjedišta.??? 🤔

Matija

Sportski auto! 🙂

Matija

Cesto razmisljam o ideji da u Ficu ugradim centralni motor…..
Izgledao bi ovako, slicno ovom starom 500:

comment image

Bungi

Lično mislim da je stari 500 previše kratak i slabašan za takav poduhvat.Fiat 500 star jedno 10-ak godina bi bio odgovarajući.

Matija

Slazem se, 500 je mali zato Fica! 🙂

M M

Imaš raznih prepravki fiće. Tu lepo leže motor od motorcikla.
Evo recimo Luka Špadijer ima fantastičnog ogoljenog fiću koga vozi na brdskim trkama, i razvaljuje mnogo jača vozila. Sa motorom od Suzuki gsx-R 165 ks

https://youtu.be/UZ0ZCu7FsBM

M M

Ovako se provozati, legne ti srce na svoje narednih mesec dana….. Lepota jedna:
https://youtu.be/-HbyiPKnd9g

Matija

Kakva zujalica!!! Svaka cast!

Renault Terminator🇷🇺Z

Kada sam bio opčinjen Renaultom,vrijeme kada su bili drugačiji od svih a opet orginalni i svoji,vrijeme kada je Renault pravio automobile.Ovaj Clio 2 V6 samo pokazuje koliko je to bio „lud“ proizvođač automobila,naravno u pozitivnom smislu.
Danas je Renault čardak ku.ac troklipnjača od brenda.

Rikošet

Volio bih da me Peki ispravi ako griješim, ali te 2001. godine kada je predstavljen Clio V6 na njegovoj novinarskoj prezentaciji je bilo više udesa, a jedan čak i sa smrtnim ishodom…

Na prvi pogled monstrum, ali u svakom pogledu neprirodan spoj velikog i teškog motora i premalog automobila…

Matija

Nije auto kriv vec vozac. Covek mora da bude svestan sta vozi!

MRN

Eh, kako sve napreduje. Sa motorom 3,0 ovaj superperfomantni Phase 2 Clio je imao tada ubrzanje 5,8.
Isto kao danas BMW X7 40i sa 3,0 motorom, s tim da je on i teži jedno 1.100 kg i veće čeone površine možda i 40%. A i neznatno je brži od tog Clia.

M M

Preteruješ. Ovo je na Clio atmo motor, a taj BMW mislim da je Bi turbo.
Pri tome, ovaj Clio ima V6 motor, koji nije „napet “ do kraja, nego je elastičan i povozit

M M

Imao sam želju da bar provozam ovaj auto, ali ta želja mi se nije ostvarila. Inače, ovaj 3.0 V6 motor je rađen u koperaciji Renault – PSA, i krasio je dosta vozila iz obe grupacije. Potpuno je dovoljan i Clio II RS. A najveća zamerka j upravo 5 stepeni menjač, koji ima nepodnošljivo duge brzine, posebno I i II, pa i III, što je ipak razumljivo, jer auto je „civilni“ a dobro prebacuje preko 200, a pri tpme toši prihvatljivo….. Sa kraćenim prenosima, ovi automobili ubijaju…. Taa falinka je negde popravljena sa Clio III RS, prvo 200ks i a posebno… Pročitaj više »