1. Home
  2. Zelene strane
  3. Kako Ford reciklira plastične boce i pretvara ih u materijal za enterijer vozila (VIDEO)
Kako Ford reciklira plastične boce i pretvara ih u materijal za enterijer vozila (VIDEO)
0

Kako Ford reciklira plastične boce i pretvara ih u materijal za enterijer vozila (VIDEO)

292
0
Podelite sa prijateljima:

Ford plastiku za jednokratnu upotrebu pretvara u tepihe.

Plastični otpad predstavlja veliki problem današnjice, tako da su u „plavom ovalu“ odlučili da se pozabave ovim problemom.

Svaki novi EcoSport SUV dolazi s tepisima koji su napravljeni od 470 plastičnih boca za jednokratnu upotrebu. Od premijere ovog modela 2012., Ford je iskoristio više od 650 miliona boca od 0,5 litara. Ukupna masa reciklažnog materijala do sada iznosi oko 8.262 tone, a ukoliko bi se spojile u niz,  flaše bi obmotale svet nešto više od dva puta.

Ford koristi reciklirane plastične boce za enterijere automobila više od dve decenije, a ova tehnologija je prvobitno primenjena na Mondeu. U proteklih 20 godina, Ford je reciklirao 1,2 milijarde boca godišnje na globalnom planu.

„Kupci su postali mnogo ekološki osvešćeniji, uviđajući štetu koju donosi bacanje plastike. Mi smo već dugo u misiji koja podrazumeva proporciono povećanje udela reciklažnih i obnovljivih materijala, koji se koriste u svakom novom automobilu koji napravimo“, rekao je Toni Vederhed, inženjer materijala u Ford Motor Company.

Da bi se od plastike napravili tepisi, boce i čepovi se melju u sitne ljuspice. One se zatim zagrevaju na 260 stepeni Celzijusa i tope se, a zatim se formiraju u vlakna širine ljudske vlasi. Ova vlakna se zatim umotavaju u predivo, koje se koristi za proizvodnju tepiha.

AutoRepublika

 

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments