1. Home
  2. Vesti
  3. Neobičan teretni kombi iz PHEV segmenta – Volvo kao proizvođač struje
Neobičan teretni kombi iz PHEV segmenta – Volvo kao proizvođač struje

Neobičan teretni kombi iz PHEV segmenta – Volvo kao proizvođač struje

425
0
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da kompanija LEVC razvija kombi na bazi novog hibridnog taksi vozila. Pre par dana novo vozilo je i predstavljeno svetskoj javnosti.

Pogled na novajliju ne otkriva neke posebne bravure dizajnera. Čini se da njuška vozila predstavlja kopiju legendarnog putničkog taksija, dok je međuosovinski razmak vidno duži iako nije objavljeno o koliko se tačno milimetara radi, što čini da kombi ostavlja utisak nezgrapnog vozila.

Ako ostavimo vizuelni disbalans po strani, ostaje nam činjenica da je zapremina prtljažnog prostora impozantna. Uz raspoloživih pet kubnih metara, i dimenzije tovarne platforme, sasvim je realno smestiti dve evro-palete u taj prostor. Prevedeno u kilograme, nosivost iznosi oko 800 ovih mernih jedinica za težinu.

U tehničkom smislu, kombi je identičan taksi rođaku. Radi se o hibridnom pogonskom sklopu koji poseduje dopunjivu baterijsku jedinicu, baš kao na primer Ford Transit Custom koji takođe pripada PHEV segmentu.

Poklopac motora krije trocilindarski benzinac marke Volvo, koji isporučuje 82 konjske snage. Potpuno je jasno odakle švedski motor ispod haube britanskog taksija, kada se zna da su Šveđani i Britanci zapravo Kinezi, figurativno rečeno, a imajući u vidu da azijski Geely kontroliše obe zapadne marke.

Dakle, u ovoj aplikaciji, motor sa unutrašnjim sagorevanjem funkcioniše jedino kao generator ili proizvođač električne energije koja je neophodna za rad, 150 konjskih snaga moćnog elektromotora zaduženog da pokreće točkove zadnje osovine.

Kao rezultat ovakve neobične postavke, čisto električna autonomija kombija iznosi 130 kilometara, ali, ona narasta do 615 kilometara uz pun rezervoar benzina neophodnog za rad konvencionalnog motora – to jest agregata za proizvodnju električne energije.

Teretni kombi će biti dostupan za kupovinu u jesen naredne godine, a tada će biti obelodanjena i cenovna politika kineske grupacije, s ovim novitetom u vezi.

AutoRepublika

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments