1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Sovjetski automobil ispred svog vremena – NAMI 0284
Zanimljivost dana: Sovjetski automobil ispred svog vremena – NAMI 0284

Zanimljivost dana: Sovjetski automobil ispred svog vremena – NAMI 0284

4.50K
0
Podelite sa prijateljima:

Većini nas Sovjeti ne padaju prvi na pamet kada spomenemo revolucionarne automobile ili tehnologiju koja je promenila svet. Glavnina proizvoda koji su ležali na četiri točka, a poreklom su iz ove države, je u stvari bila kopija američkih automobila, kasnije i Fiatovih.

Ipak, s vremena na vreme bi se pojavio proizvod koji bi oduševio sve, pa čak i probirljivi zapad. NAMI 0284 je jedan od njih. NAMI je akronim za sovjetski institut za razvoj novih automobila i otvoren je još 1920. godine.

Tokom godina NAMI bi obično testirao tehnologiju ili razvio specifičan prototip model, koji bi zatim prosleđen nekim drugim firmama za serijsku proizvodnju. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka, institut je započeo rad na novom supermini modelu koji bi revolucionarizovao saobraćaj u Sovetskom Savezu.

Kao rezultat, na Salonu automobila u Ženevi 1987. godine je stigao 0284. Za razliku od tradicionalnih proizvoda svog vremena, novitet je bio izuzetno aerodinamičan (otpor vazduha je iznosio samo 0,23), a velika količina plastike je označila da je težina iznosila svega 540 kilograma. U prilog tome su išle i minimalne dimenzije pa je tako 0284 bio dugačak svega 3.685 milimetara. Ispod haube se našao VAZ-ov benzinac u konfiguraciji od dva cilindra zapremine 644 kubnih centimetara koji je razvijao 28 konjskih snaga.

Nekoliko meseci kasnije, na Salou automobila u Tokiju, je predstavljena i turbo verzija sa 35 „konja“ i 70 Nm obrtnog momenta. To je omogućilo ovom mališanu ubrzanje „iz mesta do 100 km/h“ za 21 sekundu uz maksimalnu brzinu od 145 km/h.

Kako to obično biva, u navedenom periodu dolazi do raspada Sovjetskog Saveza pa do planirane serijske proizvodnje nikada nije došlo. Nepoznato je šta se desilo sa prototip modelima, a najverovatnije su uništeni.

Zoran Tomasović

(4501)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments