1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: AMC Hornet SC360 – poslednji originalni američki sportski kompakt
Zanimljivost dana: AMC Hornet SC360 – poslednji originalni američki sportski kompakt

Zanimljivost dana: AMC Hornet SC360 – poslednji originalni američki sportski kompakt

289
3
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznata ona činjenica da je američka definicija kompaktnog automobila uvek bila značajno drugačija od one u ostatku sveta. Primera radi, Plymouth Valiant u karavanskom izdanju se približivao brojci od čak pet metara i samim tim bio duži od većine luksuznih četvorotočkaša sa evropskog tla. Znajući sve to, pomalo je čudno da nazivamo AMC Hornet SC360 kompaktnim modelom, ali on je bio zapravo to i kada se pojavio u prodaji krajem šezdesetih godina prošlog veka, doneo je malu revoluciju na američkom tlu.

Ali i kompaktni automobili su morali da imaju svoja izdanja visokih performansi, a među njima je spomenuti SC360 kome ćemo posvetiti pažnju u ovom izdanju zanimljivosti dana.

American Motor Company ili AMC je zapravo bio pionir među kompaktnim modelima „preko bare“. Debitovali su sa modelom Rambler 1950. još dok se firma zvala Nash Motors, i u narednih nekoliko decenija su u potpunosti dominirali klasom. Kasnije je ponuda proširena tako da Rambler postane zaseban podbrend, ali do kasnih šezdesetih godina je definitivno pokazivao godine i morao je u penziju.

AMC će investirati preko 40 miliona dolara (oko 344 miliona „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) i oko milion sati razvoja u naslednika koji je nosio oznaku Hornet. Bio je dostupan kao limuzina sa dvoje i četvoro vrata, zatim heč i karavan, a zvanično se prodavao od 1970. do 1977. godine. Međutim, njegova platforma će poslužiti za razne buduće modele, sve do zvaničnog gašenja AMC-a desetak godina kasnije.

Kao što smo spomenuli, Hornet se pojavio u izložbeno-prodajnim salonima 1970. godine i u početku se nudio sa dva motora sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji kao i s V8 zapremine 304 kubna inča (5,0 litara). Ali već godinu dana kasnije AMC odlučuje da je vreme da se suprostavi rivalima kao što su Plymouth Duster i Ford Maverick tako što je predstavio specijalno izdanje nazvano SC360.

Ne samo što je ovaj „mališa“ pružao više prostora nego bilo koji konkurent, već je takođe imao i impresivno ponašanje u krivinama, i koštao tek nešto više nego Volkswagenova Buba. Da, početna cena je iznosila svega 1.994 dolara (današnjih 14.155 najmanjih zelenih novčanica), pa niko nije bio iznenađen velikom popularnošću.

SC360 je dodavao motor identične zapremine u kubnim inčima (5,9 litara) i 245 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog manuelnog ili automatskog menjača. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 2.663 „zelembaća“ (današnja 18.904 dolara). Takozvani „Go Package“ je bio svega 199 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 1.412 dolara) skuplji, a s njim, vlasnik bi dobijao 285 konjskih snaga i maksimalnih 528 Nm obrtnog momenta kao i četvorostepeni manuelni menjač.

Dok su Ford Mustang i Chevrolet Camaro prolazili kroz krizu uzrokovanu visokim cenama usluga koje su nudile osiguravajuće kompanije, SC360 se smatrao specijalnim modelom i nije imao sličan problem tokom ranih dana. Prema fabričkim podacima, mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 5,6 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 175 km/h.

Spomenućemo da je SC360 bio dostupan samo kao limuzina sa dvoje vrata i nije se mnogo razlikovao od svakog drugog Horneta na ulicama. S izuzetkom trkačkih traka i nešto izmenjenih felni, delovao je kao još jedan u nizu ekonomičnih kompaktnih četvorotočkaša. AMC se nadao godišnje prodati preko deset hiljada jedinica, ali je na kraju samo 784 kupca izabralo SC360, od čega je polovina pružala spomenuti „Go Package“.

Eksperti će reći da su visoke ocene medija naglo privukle pažnju osiguravajućih kompanija, a one su preko noći podigle cene svojih usluga. Mnogobrojni kupci koji su naručili svoje primerke su otkazali kada su saznali da će ih godišnje osiguranje koštati koliko i sam automobil.

Ali upravo su mali brojevi proizvodnje razlog zašto je SC360 danas izuzetno popularan i cenjen među kolekcionarima. Možda ne u jednakoj meri kao AMC Rebel Machine o kome smo ranije pisali, ali svakako predstavlja veoma zanimljiv proizvod američke automobilske industrije, iz doba kada su mali proizvođači pronalazili razne načine kako da privuku pažnju javnosti.

Zoran Tomasović

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … preko trostepenog manuelnog…“

Ovo nije greška ?

BB

Ti bi samo brojio brzine …

Matija

Prvo sam proverio koje su dimenzije ovog automobila: duzina 4553 mm, sirina 1805 mm, razmak osovina 2743 mm, tezina 1330 kg – stvarno je kompaktan! Kombinacija male i lagane karoserije sa snaznim motorom daje interesantne performanse! Dizajn – mogao je da bude mnogo sportskiji, na primer mogao je da dobije fastback i mnogo agresivniji dizajn pri istim dimenzijama. Enterijer takodje. Kada auto nije dovoljno atraktivan onda ne pomaze ni damping cena! Osiguranje na nivou cene automobila??? Tako nesto mi je sasvim nepoznato! Postoji jednostavan trik da se to izbegne da bi se poboljsala prodaja: AMC je trebalo da osnuje svoje… Pročitaj više »