1. Home
  2. Vesti
  3. Koja premijum marka je najprodavanija u Evropi?
Koja premijum marka je najprodavanija u Evropi?
11

Koja premijum marka je najprodavanija u Evropi?

4.74K
11
Podelite sa prijateljima:

Naravno, pobednik stiže iz Nemačke. 

Kakvi god bili protivnici, veoma je teško ozbiljnije ugroziti poziciju nemačke premijum trojke. Ove godine u Evropi, zaključno sa novembrom, najpopularniji je Mercedes sa 540.540 prodatih automobila, a sledi ga BMW sa 471.406 isporučenih vozila. Na trećem mestu našao se još jedan germanski brend – Audi, koji je stigao do 422.736 kupaca.

Sve ostale premijum marke su daleko iza nemačkih proizvođača u Evropi, bar kada je reč o broju prodatih automobila. Volvo je na četvrtom mestu sa gotovo 198.000 isporučenih vozila. Kako strani analitičari ubrajaju i Mini u premijum brendove, i mi ćemo ga uključiti u ovu statistiku. Britanski proizvođač dostavio je u Evropi prvih jedanaest meseci 2020. godine 108.591 automobil. Ovo su ujedno jedini brendovi u ovom segmentu koji su prebacili 100.000 registracija, osim već navedenih proizvođača „velike trojke“.

Porsche je stigao do 48.045 registracija, u stopu ga sledi Land Rover koji je brojao do 44.877. Francuski DS uspeo je da nađe put do 35.129 kupaca tokom jedanaest meseci 2020. godine, dok je iza njega ostala Alfa Romeo sa 28.049 dostavljenih vozila.

Možda ste mislili da Alfa ima najlošiju prodaju u Evropi u premijum segmentu ali ste se prevarili. Gori od nje su i Lexus i Jaguar. Japanska marka je uspela da proda 27.957 automobila, dok je Jaguar ubedljivo najlošiji sa svega 16.161 isporučenom jedinicom i drastičnim padom prodaje od 50,1% na Starom kontinentu.

AutoRepublika 

(4741)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Postoje premijum i velikoserijski brendovi. Ako „premijum“ brendovi isporučuju više vozila od velikoserijskih, koji su u stvari onda u kojoj kategoriji. Kada nešto postane većina, to više nije tako posebno, elementarni zakon logike. Pride, s veoma strogim politikama štednje, pitanje je koliko i kvaliteta ostaje da potvrdi atribut „premijum“. Na oko, sve je vauuu kod njih. Piše jedan drugar za novu S klasu, ne mogu da je isporuče zbog toga što je ručica za otvaranje vrata polomljena u kabini. Nov auto… nov model i nema bolji, jbg

Goran Jurković

Nije svaki mercedes premium. Niti je svaki bmw premium.
Mercedes = toyota + lexus
Jer mercedes može biti jeftiniji od lexusa u istoj klasi. I mercedesu jako cijena varira o opremi.
Isto tako i bmw.
X1 se kupi za 22000eu i za 100000eu.
Njegov konkurent ux250h varira od 45000 do 55000 eu.
I sad će mi netko reći da je x1 za 20.000eu premium.

BB

Sad je Jaris hibrid premium… Bar po cijeni

moron

Definitivno (cenovni) „premium“ 😊😊😊

Stari Dejan

Poštovani gospodine Jurkoviću, najlepše bih Vas zamolio da mi objasnite značenje one vaše jednačine jer ja zaista ne vidim kako to Lexus i Toyota daju Mercedes?! Na osnovu kojeg to kriterijuma upoređujete ove proizvođače pa ste došli do takve jednačine? Po čemu kada: a) Toyota je vlasnik Lexusa i tu možete samo da govorite o jednakosti između Toyote i Mercedesa b) Toyota ima milion i jedan model u ponudi na američkom tržištu na primer. Od Yarisa, Rav 4, Camry i ostalih modela koje imamo i u Evropi. Ali, tu su i ostali modeli krajnje specifični samo za to tržište (Sequoia,… Pročitaj više »

da11

Nema tu sta da se prica zna se sta je premium. Mercedes, Bmw, Audi ostali im ne mogu prici blizu.
Broj prodanih vozlila nema veze sa tim da li je premium ili nije, nego njihov tehnoloski napredak u odnosu na druge. Npr Ne postoji udobniji serijski auto od Mercedesa s klase, ne postoji auto sa boljom unutrasnjoscu od Audi a8 ne postoji auto od koje je tesko 2tone a da se vozi kao BMW 7.(Ne ulaze u obzir maloserijski proizvodjaci kao Bentley, Rollce Royce itd.)
Premium proizvodjaci pomjeraju granice (ako za njih uopce postoje) u automobilskoj industriji po pitanju svega.

Pomponije

Upitno je da li je prepakovani VW sa kožnim elementima u enterijeru zaista premijum.

da11

A4,A5A6,A7 i A8 se rade na Audijevim platformama o cemu ti pricas.

Zvezdan Božinović

Nije lud Ferrari što je ograničio obim proizvodnje, zato i jesu egzotična marka. Premijum da bi to bio, morao bi malo da ponudi i dozu egzotičnosti. Nekada je jedno naselje imalo 3 Mercedesa, sada nije redak slučaj da jedno dvorište ima ta tri Merca… Audi ne bih ni komentarisao. On nema trunke autentičnosti, sve i da ih proizvedu menje od Ferrarija 🙂

Pomponije

A šta je sa A1, A3, Q2, Q3? Ili čak sportski TT? Dele li oni platformu sa raznim Seatima, Volkswagenima, Škodama?

Renault Terminator

Premijum je Ferrari,Meklaren,Porsche,Bugati,Pagani..to je premijum,vrh automobilske industrije i inzenjeringa.Ovo sve ostalo je za boraniju,od Moskvica do Mercedesa S klase.