1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Zanimljivost dana: Najveća kolekcija Škoda na svetu
Zanimljivost dana: Najveća kolekcija Škoda na svetu

Zanimljivost dana: Najveća kolekcija Škoda na svetu

3.45K
3
Podelite sa prijateljima:

Britanac Mark Torok u svojoj kolekciji ima čak 70 Škodinih automobila. On kaže da ih je jedno vreme kupovao češće nego što bi išao u prodavnice robe široke potrošnje i da je u samo deset godina uspeo da „sagradi“ najveću kolekciju automobila iz Češke Republike.

Najstariji primerak u kolekciji je model S110 DeLuxe iz 1973. godine, koji je uspeo da spasi sa otpada tokom posete Istočnoj Evropi, ali Torok najviše uživa da vozi Superb V6 iz 2006. godine ili kako ga on naziva, „produženi Volkswagen Passat“.

Torok kaže da većina ljubitelja automobila u Velikoj Britaniji slabo poznaje Škodine automobile. Oni su bili relativno popularni sve do pojave modela 105/120/125 krajem sedamdesetih godina i da su zatim gotovo nestali sve do dvadesetak godina kasnije kada je Volkswagen izuzetno popravio standarde kvaliteta češke marke.

Tada su modeli Fabia i Octavia postali izuzetno popularni, a upravo oni čine najveći deo kolekcije. Iako modeli sa slika deluju kao da pripadaju otpadu i da nisu u voznom stanju, Torok kaže da većina njih samo zahteva novi alkumulator i detaljno pranje kako bi se mogli koristiti svakodnevno.

A zašto baš Škoda? Markov deda je posedovao automobile ove kompanije za vreme hladnog rata pošto nije mogao da priušti nijedan novi sa zapada pa se „ljubav“ prenela i na njega. Posebnu pažnju su mu privukla vozila na otpadu za koje je smatrao da „život“ još postoji pa je bio u stanju da ih kupi po veoma niskim cenama.

Među silnim Škodama se našao i jedan naš domaći automobil. Pod nekoliko centimetara prašine, između dve Škode Favorit se može primetiti i Zastava 313, ili kod nas poznat kao Stojadin.

AutoRepublika

(3448)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ova njegova kolekcija deluje dosta prašnjavo … Čini mi se da tamo ima možda i PeZejac (sa onim gajbama na krovu ), a i lada „specijalka“

Balkanboj

Dva crvena pezecja i plava Lada Riva (nije specijal, novije su ručke na vratima).

Mad Max

Imam ja za njega jednu MB-jku, 67` godište…. To jeste, glavne modele nema. Inače, poraz za Škodu je nastupio sa modelima za koje on navodi da nisu popularni, to jeste 105/ 120/ 125/ 130/ 130R. Ovi auti su bili zlo, sa motorom nazad, hladnjakom napred i 12,5L antifriza. Tu su odlazili dihtunzi glave, ko dobar dan, a znala je da se „nenadano“ pregreje, čak i nizbrdo. Bila su to veoma ćudljiva vozila. Ali, ovaj „kolekcionar“ pokauje gde je skodi bilo i ostalo mesto….. negde uz Lade, PZ-jce i Stojadina (eno i njega 🙂 ) ŠKODA – što kudite ovako dobar… Pročitaj više »