1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Čudne osamdesete godine – Steinwinter Supercargo 2040 Cab (VIDEO)
Zanimljivost dana: Čudne osamdesete godine – Steinwinter Supercargo 2040 Cab (VIDEO)

Zanimljivost dana: Čudne osamdesete godine – Steinwinter Supercargo 2040 Cab (VIDEO)

8.34K
0
Podelite sa prijateljima:

Pokušaji da se industrija revolutivno uzdigne nikada nisu bili jednostavni niti su bili laki, posebno oni koji su se dešavali u sektoru transporta robe. Još od samog nastanka automobila, od kamiona se očekivalo da pruži veliku i komotnu kabinu i da bude u stanju da povuče još veću prikolicu. A onda je jedan čovek odlučio da je vreme za promene…

Manfred Štajnvinter je verovao da su tradicionalni kamioni ne samo dosadni već i neefikasni i da postoji lakši način da se povuče teret. Njegovo delo, Steinwinter Supercargo 2040 Cab, je napravilo pravu revoluciju kada je predstavljeno na Salonu automobila u Frankfurtu 1983. godine i nagovestilo radikalne promene u kamionskoj industriji.

Naime, 2040 Cab je bio visok svega 1.170 milimetara i “podvukao“ bi se ispod prikolice pre nego što ona bude zakačena na krov kabine. Na taj način bi, barem u teoriji, prikolica mogla da bude duža pošto se ispred nje nije nalazio kamion, a takođe bi se ostvarila i niža potrošnja goriva.

Iza veoma male kabine (koja je pružala kožna sedišta i sve ono šta se moglo poželeti od nekog luksuznog automobila u navedenom periodu) se krio Mercedesov dizel agregat od osam cilindara koji je razvijao 276 konjskih snaga i 1.021 Nm obrtnog momenta. Šesnaestostepeni manuelni menjač je takođe pozajmljen od nemačkog giganta.

Pa šta je onda bio problem i zašto 2040 Cab nikada nije ušao u serijsku proizvodnju? Pa pre svega, preglednost je bila izuzetno loša. Iako je Štajnvinter opremio svoje delo modernim vazdušnim ogibljenjem i ABS kočnicama, postojala je i velika verovatnoća da su šanse vozača za preživljavanjem, u eventualnom direktnom sudaru, skoro nepostojeće.

Test vozačima se nije dopao ni skučeni enterijer bez kabine za spavanje, a kako se agregat nalazio odmah iza kabine on je emitovao i visoku toplotu. Kasniji testovi će pokazati da se Mercedesov agregat često pregrejavao pošto se nalazio u veoma zatvorenom prostoru dok potrošnja nije bila ništa niža u poređenju sa tradicionalnim kamionima.

Mercedes nije želeo da se priključi projektu donacijom dodatnih sistema osim pogonske grupe, ali su DAF i Isuzu pokazali interesovanje. Međutim, sve nade su pale u vodu kada je evropska komisija objavila da do 1990. godine prikolice ne smeju da pređu dužinu od 18,75 metara, čime je 2040 Cab izgubio svaku prednost koju je imao.

Stajnvinter je zaustavio testiranje posle prevaljenih samo 3.000 kilometara, a kasnije se pojavio u popularnoj televizijskoj seriji “The Highwayman“. Poslednje javno pojavljivanje ovaj kamion je imao 2002. godine u filmu “Power Rangers Time Force“, a pretpostavlja se da se danas nalazi u privatnim rukama.

Mnogim današnjim proizvođačima 2040 Cab služi kao inspiracija za moderne proizvode, ali će oni biti samovozeći i pokretaće ih električni agregati. Na jednom takvom kamionu trenutno radi Volvo, a rezultat ćemo moći da vidimo narednih godina.

Zoran Tomasović

(8339)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments