1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Volvo i Uber prikazali samovozeći XC90 spreman za serijsku proizvodnju
Volvo i Uber prikazali samovozeći XC90 spreman za serijsku proizvodnju
2

Volvo i Uber prikazali samovozeći XC90 spreman za serijsku proizvodnju

170
2
Podelite sa prijateljima:

Švedska i američka kompanija pokazale su javnosti rezultate trogodišnje saradnje na polju razvoja samovozećih automobila. 

Svi rezultati staju u jedan automobil – Volvo XC90 koji je opremljen tehnologijom koja mu omogućava autonomiju robotizovane vožnje najvišeg nivoa. Prema rečima predstavnika Volvoa i Ubera, vozač može preuzeti kontrolu nad automobilom u bilo kom trenutku, ali je vozilo samo sposobno da izvršava sve zadate radnje.

U Uberu kažu da je Volvoov krosover bio idealna platforma za razvoja ovakvih naprednih sistema, jer je pružao „odličnu sigurnost“ te da su veoma ponosni na ostvareni napredak.

Šef Uberove grupe za napredne tehnologije, Erik Mejhofer, kazao je da se jedino kroz saradnju sa velikim proizvođačima automobila poput Volvoa može doći do stvaranja flote samovozećih automobila. „Posvećenost Volvoa bezbednosti, i naša tehnologija autonomne vožnje, čine ovaj XC90 idealnim za stvaranje našeg prvog kontigenta potpuno autonomnih automobila“, rekao je Mejhofer.

Volvo je jedna od prvih evropskih marki koja se javno posvetila razvoju samovozećih modela, a kroz saradnju sa Uberom čini se da su do toga i došli. Predstavljeni XC90 sa naprednom tehnologijom već sada je spreman za serijsku proizvodnju, ali iz švedske marke najavljuju da će prve autonomne automobile na tržište izbaciti početkom naredne decenije.

AutoRepublika 

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Za to vreme, u Srbiji se taksisti bore za ukidanje Car:go-a i ostalih vidova „nelojalne“ konkurencije…

TNT

Slegla se prašina posle predhotnog ubistva, pa da probaju ponovo, dok opet nekog ne ubiju…