1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Waymo ušao u partnerstvo s Renault-Nissanom
Waymo ušao u partnerstvo s Renault-Nissanom
1

Waymo ušao u partnerstvo s Renault-Nissanom

162
1
Podelite sa prijateljima:

Waymo je ušao u partnerstvo s Renaultom i Nissanom u cilju razvoja sistema autonomne vožnje za čitav niz vozila, kako putničkih tako i komercijalnih.

Kompanija je danas saopštila da će zajednički raditi ekskluzivno na razvoju tehnologije za vozila koja bi mogla biti korišćena u Francuskoj i Japanu. Kooperacija je prvi korak, a rukovodioci kažu da je prerano određivati vremenske rokove vezano za to kada bi vozila mogla biti spremna za testiranje ili komercijalnu upotrebu.

Ovo novo partnerstvo dolazi usred frenetičnog tempa u trci u razvoju autonomnih vozila.

Samo u toku prošle nedelje, Aurora Innovation je potpisala ugovor s FCA, dok je Volkswagen poslao signale koji sugerišu da je došlo do napretka u pregovorima s Fordom, vezano za potencijalnu investiciju u Fordovu filijalu, Argo AI.

Waymo, samostalno komercijalno preduzeće proisteklo iz Googleovog projekta samovozećeg automobila, sa sedištem u Mauntin Vjuu u Kaliforniji, već neguje partnerstva s Fiat Chrysler Automobilesom, Jaguar Land Roverom, AutoNation dilerskom grupom, Lyft uslužnom mrežu prevoza po pozivu, kao i drugima. Za razliku od prethodno ostvarenih ugovora s Fiat Chryslerom i JLR-om, partnerstvo  s Renault-Nissanom ne uključuje snabdevanje automobila.

Partnerstvo s Renaultom i Nissanom osnažuje Waymov plan da komercijalizuje sisteme autonomne vožnje kroz čitav niz primena, i obezbedi pristup alijansi koja je 2018. prodala više od 10,7 miliona vozila.

U zvaničnoj izjavi, šef Renaulta, Tijeri Bolor, rekao je: „Verujemo da će ovo partnerstvo ubrzati naše posvećenje isporuci novih usluga prevoza, kao i da će doprineti dobrobiti automobilskog ekosistema, stavljajući nas na čelo u oblasti mobilnosti bez vozača, što je novo poslovanje koje se uliva u naša strateška tržišta.“

Generalni direktor Wayma, Džon Krafčik, rekao je: „Ovo je idealna prilika za Waymo da svoju autonomnu tehnologiju donese na globalnu pozornicu s jednim inovativnim partnerom.“

Renault i Nissan će kreirati kompanije u okviru zajedničkih poduhvata u Francuskoj i Japanu, koje će biti specijalizovane za razvoj usluga prevoza bez vozača. Zajedno s Waymom, kompanije će istražiti tržišne i komercijalne mogućnosti, kao i pravne i regulatorne stavke vezane za tehnologiju autonomne vožnje.

U budućnosti, partneri bi mogli da istraže mogućnost zajedničkog rada i na drugim tržištima. Međutim, obe kompanije kažu da dugoročni planovi ne uključuju Kinu. Šta je razlog tome, nisu se izjasnili, tako da je to ostala nepoznanica.

Što se najmnogoljudinije zemlje sveta tiče, Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa će proučiti posebne zahteve karakteristične za region na lokalnom planu.

Šef Nissana, Hiroto Saikava, rekao je da će njegova kompanija iskoristiti partnerstvo da bi pomogla promeni navika kupaca, dodavši da Nissan „ima za cilj da bude rani provajder usluga prevoza bez vozača“.

Kada je o implementaciji reč, proizvođači neće nužno servise ponuditi zajednički s Waymoom. Ovo partnerstvo tehnološkoj kompaniji pruža dodatni zamah u aspiracijama da bude lider u tehnologiji autonomne vožnje. Kompanija je ranije u toku ovog meseca saopštila da je ponovo započela testiranje tehnologije samovozećih kamiona u oblasti Finiksa.

AutoRepublika

 

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

„U budućnosti, partneri bi mogli da istraže mogućnost zajedničkog rada i na drugim tržištima. Međutim, obe kompanije kažu da dugoročni planovi ne uključuju Kinu. Šta je razlog tome, nisu se izjasnili, tako da je to ostala nepoznanica.“

Kina uvela kontrasankcije, kao odmazdu za Huawei? 🙂