1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Michelin i General Motors zajedno do bezvazdušnih guma
Michelin i General Motors zajedno do bezvazdušnih guma
7

Michelin i General Motors zajedno do bezvazdušnih guma

7.11K
7
Podelite sa prijateljima:

Dve kompanije najavile su da će revolutivne gume stići 2024. godine i da je plan da prvo budu postavljene na potpuno autonomno električno vozilo. 

Koncept guma koje ne sadrže vazduh kako bi se održavale u željenom obliku nazvan je Uptis – Unique Puncture-proof Tyre System. Guma se sastoji od trakastih spojnica koje sastavljaju spoljašnji i unutrašnji deo. Ujedno, ovaj sistem ne zahteva postavljanje na felne, već je svaka guma samostalna celina.

Michelin je potvrdio da radi na razvoju ovakvog tipa gume sa nekoliko automobilskih proizvođača, ali da je General Motors izbio u prvi plan. Spojnice koje drže ovu revolutivnu gumu da se ne rastavi izrađene su od specifičnog materijala koji se sastoji od fiberglasa i smole.

Spoljašnjost, odnosno deo gume koji je u dodiru sa asfaltom je isti kao i kod konvencionalnih pneumatika, sa tim da ne postoji mogućnost „bušenja“.

General Motors će testiranje Uptis guma početi na floti električnih modela Bolt. U saopštenju američke marke stoji da ovu novu tehnologiju vide u skladu sa budućim težnjama automobilske industrije koja se kreće ka potpuno električnim i samovozećim automobilima.

Michelin navodi da bi Uptis mogao biti dugotrajno rešenje kada je reč o održivosti industrije guma. Francuski brend ističe da prema njihovoj računici godišnje se u svetu „baci“ oko 200 miliona guma, uglavnom zbog bušenja ili drugih oblika fizičkog oštećenja.

Osim toga, Michelin je saopštio da je Uptis gumu moguće prilagoditi i za druge tipove vozila, od motocikala pa do lakih kamiona.

AutoRepublika 

(7110)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A, „cijena“? Koliko puta bi ova „bez vazduha“ bila skuplja od one „sa vazduhom“?
I, kako će da se reši problem što, ako posmatramo „vazdušaste gume“, ista dimenzija gume na različitim vozilima traži različit pritisak?
Pa i različit pritisak na istom vozilu na gumama napred i nazad. A i na istim gumama zavisno od toga da li je vozilo puno ili prazno.
Šta sa time „Mišelinko“ ?

Balkanboj

Dobićeš uz gume i klinove od plastike koje ciljano ubaciš u određene slotove za to unutar gume i tako povećaš nosivost (kao da si ih dopumpao na max dozvoljeni pritisak).

moron

Zamisli zimi vožnju sa ovim gumama, po putevima posutim rizlom. Zadnje gume će da se napune kamenčićima u ovo saće „samo tako“.

s mile

ovaj pricip je više puta prikazivan kao revolucionaran, možda i jeste za neke uslove ali svakako nije dobar za svakodnevne automobile na putevima…

sneg, blato, kamenčići…. bilo bi cepanja pneumatika ,… ekspresno

Ckomi

To je samo da se vidi iznutra, biće normalna… ?

Srđan

Stara prica nekoliko godina. TWEEL

slon

Gume bi izgledale kao i ove nase. to je samo za dacse pokaze sta ima unutra .