1. Home
  2. Vesti
  3. Američki troboj u segmentu lakih pikap kamioneta – Ram 1500 ponovo kralj
Američki troboj u segmentu lakih pikap kamioneta – Ram 1500 ponovo kralj
0

Američki troboj u segmentu lakih pikap kamioneta – Ram 1500 ponovo kralj

487
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su izuzetno ponosni na rivalitet koji traje između tri domaća “muscle cars“. Naravno, mislimo na legende kakve su Ford Mustang, Chevrolet Camaro i Dodge Challenger, ali to nije jedini „ulični rat„ između američka „Big 3„ proizvođača.

Pikap kamioneti, nekada sinonim za teške radničke poslove, su prethodnih godina postali omiljeni izbor kupaca svih godina i interesovanja, a trenutno je u jeku rat između njihovih dizel opcija u takozvanoj “Half Ton“ (pola tone) kategoriji.

Chryslerova komercijalna divizija Ram je upravo preuzela lidersko mesto sa novom generacijom 3,0-litarskog EcoDiesela razvijenog od strane italijanske firme VM Motori. Upravo je Ram bio prvi koji je ponudio dizel u ovoj kategoriji pre pet godina, a verzija za 2020. godinu razvija preko 260 konjskih snaga i 651 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ono šta je možda još impresivnije jeste podatak da se maksimalni obrtni momenat postiže na samo 1.600 obrtaja kolenastog vratila. Ram ne preporučuje vuču prikolice čija težina prevazilazi 5,6 tona, a prvi primerci Ramovih pikap kamioneta pogonjenih ovim motorom će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone na proleće.

Pre nekoliko meseci i Chevrolet je predstavio svoju verziju dizel pogonske grupe, identične zapremine pod nazivom Duramax. Njegov predstavnik razvija malo više od 277 “konja“ i 624 Nm maksimalnog obrtnog momenta i u prodaji bi se mogao pojaviti u isto vreme kada i rival sa oznakama Rama. Međutim, iako na papiru najmoćniji, Chevrolet je limitirao vučnu moć Silverada na 4,5 tona.

Na dnu liste se nalazi Ford F-150 sa takođe 3,0-litarskim PowerStroke dizelom. On razvija malo preko 250 konjskih snaga i 610 Nm maksimalnog obrtnog momenta, ali treba spomenuti da je takav F-150 u prodaji već neko vreme i nema sumnje da će Ford uskoro osvežiti svog velikana.

F-150 je ujedno i najekonomičniji zahvaljujući desetostepenom automatskom menjaču, a njegova cena je jedina potvrđena. Naime, kupac mora da izdvoji 4.000 američkih dolara više nego za 2,7-litarski turbo benzinac, odnosno 3.000 dolara više nego za atmosferski 5.0-litarski benzinac.

Bilo kako bilo, sledi nam uzbudljvo leto i takmičenje tri najprodavanija vozila u Americi. Sledeći korak, odnosno troboj bi mogao da bude na polju električne verzije pošto je Ford već najavio takav model za 2023. godinu.

AutoRepublika

(487)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments