1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: Volkswagen Type 2 druge generacije – neuništivi div
Zanimljivost dana: Volkswagen Type 2 druge generacije – neuništivi div

Zanimljivost dana: Volkswagen Type 2 druge generacije – neuništivi div

424
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Type 2, takođe poznat kao Transporter, Kombi i Microbus, je drugo vozilo koje je ovaj nemački gigant ikada proizveo posle Type 1 („bube“), ali dok je njegova druga generacija u Evropi prestala 1979. godine, on se proizvodio u Južnoj i Centralnoj Americi sve do decembra 2013. godine.

Takvo tržište nije imalo stroge standarde o izduvnim gasovima ili sigurnosne mere pa samim tim na njemu je bilo moguće prodavati i tehnički zaostale proizvode. Sve do 2006. godine Type 2 je čak bio dostupan i sa originalnim motorom na vođeno hlađenje i sa karburatorom, a takvi primerci su bili prepoznatljivi po crnoj masci hladnjaka. Tek spomenute 2006. godine Volkswagen biva primoran da „modernizuje“ Type 2 sa savremenijim 1,4-litarskim benzinskim motorom sa 78 ks, koji je davao ovom kombiju ubrzanje do 100 km/h za 22 sekunde i maksimalnu brzinu od 130 km/h. Kupac je mogao da bira između standardnog putničkog vana sa devet sedišta i komercijalnog kombija, a dnevna proizvodnja je iznosila 97 vozila.

U takvim uslovima Type 2 nikako nije mogao da zadovolji evropske standarde, ali su postojale firme iz Grčke i Holandije koje su se bavile uvozom i preradom na modernu tehnologiju. Međutim, takvo zadovoljstvo bi kupca koštalo oko 80.000 evra, pa je kroz istoriju uvezeno tek nekoliko stotina primeraka.

Zoran Tomasović

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments