1. Home
  2. Vesti
  3. BMW S58 – bliži uvid u motor koji će se naći u budućem M3/M4 (VIDEO)
BMW S58 – bliži uvid u motor koji će se naći u budućem M3/M4 (VIDEO)
0

BMW S58 – bliži uvid u motor koji će se naći u budućem M3/M4 (VIDEO)

859
0
Podelite sa prijateljima:

Prilikom lansiranja BMW-a X3 M i X4 M, inženjeri iz Minhena su održali nekoliko radionica da bi istakli o kojim se to novim tehnologijama radi, kada je o performantnim SUV modelima reč.

Jedna od tih radionica je uključivala potpuno novi S58 motor koji koriste X3 M i X4 M, a koji će se naći i ispod hauba budućih G80/82 M3 i M4. Doduše, BMW to tek treba oficijelno da potvrdi, ali smatrajte to gotovom stvari.

U priloženom video klipu, koji vodi Robert Bibl, menadžer zadužen za pogon, sve se vrti oko S58 motora, i to do najsitnijih detalja.

Tehničku bazu S58 čini B58 modularni motor, koji BMW koristi u gotovo svim serijama već neko vreme. Sada je 3,0-litarski pogonski agregat temeljno redizajniran, kako bi ispunio zahteve M GmbH u vezi s performansama, kao i strožu ekološku regulativu, koja pritiska proizvođače automobila širom planete.

Osnovna verzija S58 isporučuje 480 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što ga čini snažnijim čak i od motora koji pogoni M3 CS i M4 CS. U Competition izdanjima X3 M i X4 M, nalazi se „naoštrena“ verzija S58 s 510 konja, a očekuje se da bude izvučeno još više snage ukoliko se neki drugi sportski modeli pojave u „M garaži“.

Kod verzije s 480 ks, maksimalni obrtni moment se isporučuje između 2.600 i 5.600 o/min, dok vozači varijanti s 510 ks, mogu da uživaju u 600 Nm između 2.600 i 5.950 o/min. Nešto kasnije, pri 6.250 o/min, dostupna je maksimalna snaga. Mali korak unazad je zabeležen samo pri maksimalnih 7.200 o/min, gde je prethodni S55 ostvario 100 dodatnih revolucija u minuti.

Ovu najnoviju inkarnaciju M TwinPower Turbo tehnologije odlikuju dva „mono-scroll“ turbopunjača, koji komprimovanim vazduhom snabdevaju cilindre od 1 do 3, odnosno od 4 do 6. Izlazna snaga motora je dodatno pojačana upotrebom unapređenih kompresora i indirektnim međuhladnjakom, kojeg snabdeva kolo niske temperature. Usisni sistem optimizovanog toka vazduha redukuje gubitke pritiska, dok elektronski kontrolisan regulacioni ventil turbokompresora (koji može brzo da se zatvori) poboljšava odzivnost. Široko otvoren regulacioni ventil turbokompresora takođe podiže efikasnost katalizatora, pozicioniranog blizu motora.

„High Precision Injection“ (ubrizgavanje visoke preciznosti) tehnologija podiže maksimalan pritisak ubrizgavanja s 200 na 350 bara, obezbeđujući ekstremno efikasno pripremu smeše.

Tri velika hladnjaka, dodatni hladnjak za motorno ulje i odvojeni hladnjak za ulje menjača, drže visoku temperaturu pod kontrolom. Pogledajte video:

AutoRepublika

Izvor: BMWBlog

(859)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments