1. Home
  2. Vesti
  3. Ništa od spajanja FCA – Renault
Ništa od spajanja FCA – Renault
2

Ništa od spajanja FCA – Renault

478
2
Podelite sa prijateljima:

Pre desetak dana u medijima se pojavila informacija da je Fiat-Chrysler korporacija (FCA) spremna za spajanje sa Renault-Nissan alijansom. Prema planiranom ugovoru, zamišljeno je da dve firme imaju ravnopravnu ulogu i kontrolu nad čak 15 divizija (Chrysler, Fiat, Dodge, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Maserati, Lancia, Dacia, Lada, Renault, Alpine, Mitsubishi, Infiniti i Nissan).

Međutim, kako piše Wall Street Journal, francusko-japanska alijansa je odbila predlog, a to je nateralo FCA da povuče ponudu. Nasuprot verovanju, Renault nije bio taj koji je odbio saradnju već Nissan. Japanski gigant poseduje udeo od 15% u francuskoj firmi, što garantuje dva mesta, odnosno dva glasa u upravnom odboru Renaulta. Upravo su spomenute dve osobe glasale protiv saradnje, a bez podrške Nissana, i francuska vlada (koja takođe poput Nissana drži udeo u Renaultu) je odbila da podrži saradnju.

FCA analiza je pokazala da bi eventualna saradnja donela uštedu za oba entiteta od preko 5 milijardi evra na godišnjem nivou, a sa godišnjom prodajom od preko 15 miliona jedinica bi bila ubedljivo najveća automobilska komanija na svetu.

“Postalo je jasno da trenutne političke okolnosti u Francuskoj ne idu na ruku poslovnoj kombinaciji koju smo predložili,” navodi se u izjavi Fiat Chryslera koja je dostavljena medijima rano jutros iz Londona.

S druge strane, Renault, u zasebnoj izjavi navodi da je njegov upravni odbor „bio u nemogućnosti da donese očekivanu odluku zboz zahteva za odlaganjem glasanja koje su izneli predstavnici akcionara, odnosno francuske vlade.”

FCA se ranije pokušao spojiti sa još nekoliko konkurenata kao što su Hyundai, Volkswagen i General Motors. Kompanija je zabeležila profit od 695 miliona američkih dolara u prvom tromesečju ove godine pa je strategija pokojnog Serđa Markionea da se koncentriše na popularne Ram i Jeep brendove donela rezultate.

S druge strane, Fiatovo poslovanje u Evropi uglavnom donosi neuspehe, a kompanija značajno zaostaje u razvoju električnih i hibridnih automobila. Nema sumnje da će FCA tražiti novog partnera sa kojim bi delio troškove, ali svaki dan lista je kraća i kraća …

AutoRepublika

(478)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Dobro je.

Renault Terminator

Dobro je.