1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac izrodio dva nova performantna modela
Cadillac izrodio dva nova performantna modela
4

Cadillac izrodio dva nova performantna modela

197
4
Podelite sa prijateljima:

Kao i većina proizvođača, Cadillac se prethodnih godina najviše koncentrisao na proširenje ponude krosovera i to sa razumljivim razlogom. Premijum divizija General Motorsa je koliko-toliko „popunile rupe“ pa je proconjeno da je osnovni red da neku pažnju dobiju i automobili.

Cadillac sprema velike promene ovo leto, a sve je počelo još pre par meseci kada je novi model CT5 najavljen kao zamena za proslavljeni CTS. On je nešto manji od prethodnika, ali opet cilja na modele koji su doževljeni kao rivalski: BMW serije 3, Mercedes C klase, Audi A4, Lexus IS i slične modela.

Proizvođač je danas proširio ponudu sa performantnom verzijom CT5-V (narandžasti model sa slika) i odmah najavio da je to samo početak i da će još moćnija V verzija stići nešto kasnije. To se, manje-više i očekivalo, posebno što se CTS-V mogao dobiti sa čak i više od 640 konjskih snaga, ali u slučaju CT5-V broj je limitiran na „samo“ 340 „konja“.

To nam govori da Cadillac cilja na BMW 340i, Mercedes-AMG C43 i Audi S4 kao ključne rivale. CT5-V pokreće nova generacija 3,0-litarskog turbo motora, a pored spomenutih 340 konjskih snaga takođe razvija i 542 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje ili na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. „V“ se dizajnerski ne razlikuje preterano od standardnog CT5, sa izuzetkom novim branika i 19-inčnih felni, a početna cena bi trebalo da iznosi oko 55.000 američkih dolara.

Ranije su postojale najave da će spomenuti CT5 zameniti i ATS i CTS, ali kako smo danas videli do toga ipak nije došlo, i Cadillac je predstavio poseban model pod CT4 oznakom (plavi model sa slika). CT4 je zapravo naslednik ATS-a, ali sada cilja na Mercedes A klase, BMW serije 2 i Audi A3, odnosno General Motors smatra da će glavna konkurencija biti upravo ovi „Nemci“.

Predstavljeni model je srednje opremljeni CT4-V i trebao bi da napadne kategoriju u kojoj dominiraju Mercedes-AMG A35 i Audi S3. U ponudi će biti i moćnije verzije, ali i one slabije, a publika će se sa njima upoznati krajem sledećeg meseca.

U svakom slučaju, CT4 deli identičnu Alpha platformu, kao i većinu dizajnerskih linija, sa ATS-om, a pokreće ga 2,7-litarski turbo motor sa četiri redno postavljena cilindra. To je dovoljno za malo više od 320 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje ili na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Po pitanju stila, one su slične ranije predstavljenom CT5 sa novim farovima i branicima, ali opet u prepoznatljivom Cadillacovom stilu. Za razliku od ostalih V automobila, ovaj put nema većih agresivnih branika pa se specijalna verzija razlikuje samo po oznakama, malom spojleru i dvostrukom završetku izduvne cevi, odnosno kako to narod kaže, po „duplom auspuhu“.

CT4-V startuje sa prodajom do kraja godine, a početna cena će iznositi oko 43.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Onaj „orange“ mi je lep. Plavi mi ima kičeraj dnevna svetla. Stvar ukusa.

Don

Cadillac se rodi!

Stari Dejan

Mene zadnja svetla malo podsećaju na aktuelni XJ. Što nimalo nije loša stvar…

Dikh tu kava

Ako je adekvatan Jaguar lep, ako je adekvatan Volvo lep, onda je i Cadillac lep. Jedino mi adekvatan Infiniti nikad nije bio lep, a ovaj Cadillac vidim kao „bosanski lonac“ tri pomenuta brenda. I još nešto, shvatam ja da postoje i A4 i serija 3 i C klasa.. ali Cadillac sa ovim relativno recentnim oznakama mene lično bi pomalo odbio od kupovine. CT4, CT5, CT6,CTS, ATS, XTS, XT4, XT5, XT6.. Brate mili.. To samo neki „utilitarni“ marketing koji ja ne razumem može da smisli ovakvu nomenklaturu, a svaka čast onima koji ove modele razlikuju. Subjektivno, ovi nazivi mi potpuno degradiraju… Pročitaj više »