1. Home
  2. Vesti
  3. Preminuo Keniči Jamamoto – tvorac Mazdinog rotacionog motora
Preminuo Keniči Jamamoto – tvorac Mazdinog rotacionog motora
0

Preminuo Keniči Jamamoto – tvorac Mazdinog rotacionog motora

411
0
Podelite sa prijateljima:

Keniči Jamamoto nije bio tvorac rotacionog motora, ali svakako jeste bio njegov očuh. Najzaslužniji za razvoj pomenutog agregata, koji Mazda i dan danas usavršava.

Jamamoto je tokom svoje duge karijere u japanskoj kompaniji prošao niz pozicija, te je neko vreme bio i predsedavajući Mazde. Svoj posao započeo je dok je još Mazda nosila ime Toyo Kogyo (promenjeno 1984. godine). Keniči Jamamoto bio je po struci mašinski inženjer, a svoj ogroman doprinos Mazdi, ali i uopšteno automobilizmu, dao je početkom šezdesetih godina prošlog veka.

U to doba, Jamamoto je zadužen sa nekolicinom inženjera da radi na usavršavanju motora koji je japanska kompanija dobila kao deo razmene sa nemačkim NSU. Prvi plod rada ove ekipe inženjera bio je čuveni model Cosmo Sport, lansiran 1967. godine. Nasleđe Cosmo Sporta preuzeli su modeli poput RX-7, RX-8, a Wankelov odnosno rotacioni motor ući će i u treću deceniju 21. veka zahvaljujući RX-9.

Nije Keniči Jamamoto zaslužan samo za razvoj rotacionog agregata. Tokom svog mandata na čelu Mazde, lično je rukovodio razvojnim odeljenjem, i pod njegovom palicom nastao je još jedan legendarni automobil – MX-5 Miata. Keniči nikad nije prestao da veruje u sposobnosti Wankel motora, te je u vreme dok je vršio funkciju predsednika kompanije uložio ogromne svote novca u motosport odeljenje.

Iako je godinama izgledalo da su sredstva data motosport ogranku bačena, 1991. godine pokazalo se suprotno. Mazda 787b, specijalno dizajnirana verzija RX-7, odnela je pobedu na čuvenoj trci u Le Manu.

Put koji je utro Keniči Jamamoto i danas je jasan za čelnike Mazde. Ovaj proizvođač jedan je od retkih koji se nisu okrenuli trendu malolitražnih turbo punjenih agregata. Duh očuha rotacionog motora i dalje je prisutan.

Keniči Jamamoto preminuo je u 95. godini, otišao je poslednji veliki genije automobilizma 20. veka.

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments