1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Brabus 800 je najbrža verzija modela Mercedes-AMG GT
Brabus 800 je najbrža verzija modela Mercedes-AMG GT

Brabus 800 je najbrža verzija modela Mercedes-AMG GT

6.67K
0
Podelite sa prijateljima:

Vrhunska verzija liftbek modela sa petoro vrata Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic +, sama po sebi poseduje impresivne performance. Ukupno 639 konjskih snaga uz 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta dovoljno je za postizanje najveće brzine od 315 km/h, kao i za dohvatanje prve “stotke” u 3,2 sekundi. 

Ali za tjunersku kuću specijalizovanu za modifikacije Mercedesa, kompaniju Brabus, takve cifre svakako nisu Sveto pismo. Pre nešto više od godinu dana kada je debitovao serijski Mercedes, Brabus je već imao sopstveni moćniji duplikat istog – Brabus 800 sa petoro vrata.

Biturbo četvorolitarski agregat je u tjuniranom primerku razvijao 800 konjskih snaga uz 1.000 Nm! Povrh toga, specijalisti za unapređenja ionako fenomenalnih automobile su još za trunku učinili efikasnijim turbo punjače, pa je tako maksimalan pritisak porastao na 1,6 bara, a reprogramirana je i elektronska kontrolna jedinica motora.

Prema nomenklaturi samog Brabusa, ovakav  program se u komercijalnim prezentacijama kompanije oslovljava sa PowerXtra B40S-800. Pored pobrojanih unapređenja, modifikovan je i izduvni system sa aktivnom korekcijom ventila u Sport režimu vožnje gde se postiže redukovanje otpora u sistemu.

Kompanija je poradila i na sistemu vazdušnog oslanjanja. Zahvaljujući tjunerskim dostignućima oličenim kroz modul Airmatic Sport, sada je vozačima ovog besnog lepotana omogućeno da biraju nivo podešenosti ogibljenja (Comfort ili Sport), kao i da spuste karoseriju za dodatnih 25 milimetara.

Set dodataka na karoseriji koji su izrađeni od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima uključuje i prednji spojler kao i difuzor nazad. Naplaci od kovane legure krasi dimenzija 275/35 R21 ako pričamo o točkovima montiranim na prednju osovinu, dok su nazad instalirane grdosije veličine 335/25 R22.

Kao rezultat svega pobrojanog, Brabus 800 je za 10% hitriji od originalnog, serijskog, da ne kažemo „običnog“ Mercedesa. Brabusov pulen ubrzava iz mesta do 100 km/h za manje od tri sekunde (2,9 s). Ipak, maksimalna brzina je zbog elektronskog ograničenja ostala na istom nivou kao kod baznog modela – 315 km/h.

Pristup Brabusa aranžiranju enterijera je opšte poznat i tradicionalan. Dakle, praktično je neograničen broj mogućnosti u pogledu izbora materijala u unutrašnjosti, a što uključuje skupocenu i kvalitetnu kožu, alkantaru, plemenito drvo, aluminijum i plastiku ojačanu ugljeničnim vlaknima, što je materijal koji se u domaćim medijima genijalno označava kao karbon-fiber.

Osnovna cena za Brabus 800 će biti objavljena tokom dana kada bude upriličena premijera na manifestaciji u Monaku.

AutoRepublika

(6665)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments