1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ferrari i Duesenberg predvodili ovogodišnju aukciju Mecum
AR pijaca klasika: Ferrari i Duesenberg predvodili ovogodišnju aukciju Mecum

AR pijaca klasika: Ferrari i Duesenberg predvodili ovogodišnju aukciju Mecum

139
0
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedno veliko nadmetanje u organizaciji aukcijske kuće Mecum, a koje je održano u američkoj saveznoj državi Arizoni. Ovaj put su kupci pazarili automobile u vrednosti od čak 64,7 miliona američkih dolara. Nismo videli neke rekordere, što ne znači da mušterije nisu mogle da uživaju u velikom broju prelepih automobila.

Prodato ih je oko 1.400, a napad je predvodio Ferrari 275 GTB/4 iz 1967. godine. Novog vlasnika je koštao čak 3.025.000 dolara.


GTB/4 je predstavljao sam vrh ponude modela 275 i predstavljen je u oktobru 1966. godine. Pokretao ga je 3,3-litarski motor sa dvanaest cilindara koji je razvija 300 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Italijanski proizvođač vozila je ručno sklopio samo 330 jedinica, a onaj koji vidite na priloženim fotografijama je iz 1967. godine i nosi broj šasije 09495. Originalno ga je kupio fudbaler Đuzepe Pagni za sumu od 6,5 miliona italijanskih lira, i tokom narednih godina ga definitivno nije „mazio i pazio“.

Štaviše, Pagni je morao da kontaktira Ferrari da mu izradi novi motor, a veruje se da je kompanija napravila samo dva motora Tipo 226 V12 u rezervi. Od tada je promenio dosta vlasnika, dva puta je restauriran i s razlogom je bio najveća zvezda ove godine u pustinjama Arizone.


Italijanskog egzotika je pratio „američki Rolls-Royce“, to jest Duesenberg Model J iz 1929. godine. Još kada je debitovao, Model J je proglašen za budući klasik i predstavljao je nešto najbolje što je Detroit imao da ponudi u ultra ekskluzivnoj kategoriji.

Zanimljivo je da Duesenberg uopšte nije proizvodio kompletne modele. Naime, kompanija bi izradila šasiju i mehaniku, a zatim bi poslala automobil nekoj od samostalnih dizajnerskih kuća da ugrade školjku. Ovaj način poslovanja je zapravo bio veoma čest tokom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.

Od svega 487 proizvedenih Modela J, čak 116 je otišlo u ruke jednom partneru za izradu školjki. To je firma Murphy, od čega je 60 napravljeno u kabrioletskoj konfiguraciji kao ona koju vidite na priloženoj fotografiji (odmah iza uvoda). Automobil je originalno prodat čoveku po imenu Džarvis Hant iz Čigaka i do današnjeg dana je uglavnom u originalnom stanju. Novi vlasnik je za njega izdvojio čak 2.365.000 „zelembaća“.


Bronzana modela u Mecumu ide jednom modernom superautomobilu. Reč je o (žutom) Fordu GT iz 2020. godine. Kao što je poznato, svi vlasnici kojima GT bude isporučen, bivaju prisiljeni da potpišu ugovor koji predviđa da neće prodati svog ljubimca pre nego što u njihovom vlasništvu provede najmanje dve godine.

Taj vremenski period je nedavno istekao, pa je samim tim potražnja za GT-om bila velika. Spomenućemo da je do sada prešao svega 1.270 milja (oko 2.032 kilometara), a koštao je 1,1 miliona dolara. Originalni vlasnik je na njemu svakako lepo zaradio pošto je isti automobil kao nov vredeo „samo“ 450 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Za kraj ćemo izdvojiti nekoliko zanimljivih primeraka modela Forda Mustang. Na aukciji ih je bilo čak 67, a najviše pažnje je privukao onaj iz 1969. godine sa trkačkom motorom Cammer 427. O njemu smo nedavno i pisali i tu priču možete da pročitate ovde. Koštao je 440 hiljada američkih dolara.

Videli smo i dva Mustanga iz 1964. godine kao deo takozvane predserijske proizvodnje. Reč je o kontingentu od dvesta primeraka napravljenih pre nego što je serijska proizvodnja uopšte i započela, a sa svrhom da budu korišćeni za promocije, test vožnje medija i slično.

Veruje se da je preživelo svega petnaest primeraka, a na Mecumu su bila izložena dva komada, i to oba u kabrioletskom izdanju. Svaki od njih je prodat za 120 hiljada „zelembaća“.

Zoran Tomasović

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments