1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Edge zvanično odlazi u penziju na domaćem tržištu
Ford Edge zvanično odlazi u penziju na domaćem tržištu
7

Ford Edge zvanično odlazi u penziju na domaćem tržištu

170
7
Podelite sa prijateljima:

Znajući koliko veliku popularnost krosoveri imaju u današnja vremena, teško je zamisliti da neki od njih ipak nemaju svoju budućnost. I pri tom mislimo na modele koji se prodaju u veoma pozavidećim brojkama. Uzmimo za primer Ford Edge. U proizvodnji je još od 2006. godine i do sada smo videli dve generacije, a protekle godine je privukao 106.098 kupaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takva brojka je najveća u klasi „mid-size“, odnosno na krosovere srednjih dimenzija, ali nam Ford kaže da će poslednji Edge sići sa proizvodne trake u mesecu aprilu. Nastaviće sa proizvodnjom u Kini, gde je nova generacija sa tri reda sedišta predstavljena 2023. godine.

I zašto onda tako pomalo neočekivana odluka? Razloga ima nekoliko, a Ford smatra da je Edge izgubio svoje mesto na tržištu, posebno nakon što je kompaktni krosover Escape (u Evropi ga poznajemo pod imenom Kuga) dobio na dimenzijama. Oba modela pružaju dva reda sedišta, iako je Edge nešto veći, a Ford nije želeo ni da predstavlja kinesku konfiguraciju sa tri reda sedišta kod kuće iz straha da će krasti prodaju od popularnog Explorera.

Edge se inače nudio sa dva motora i to standardnim 2,0-litarskim turbobenzincem sa 250 konjskih snaga i nešto većim 2,7-litarskim turbobenzincem sa 335 „grla“. Početna cena je iznosila 39.665 dolara, a sa punom opremom je bio za oko osam hiljada „zelembaća“ skuplji.

Radi poređenja, spomenuti Explorer sa tri reda sedišta i moćnijim 2,3-litarskim turbobenzincem (285 „konja“) košta 36.860 najmanjih zelenih novčanica, pa tako zaključujemo da je veći, moćniji i pri tom pristupačniji. U takvim uslovima, Edge jednostavno više nije imao šanse da preživi. O ovome se pričalo već duže vreme, posebno zato što je sadašnja generacija debitovala još 2014. godine i u međuvremenu samo osvežavana, a danas je vest postala i zvanična.

Možda ova vest neće toliko pogoditi sve one kojima „benzin teče kroz vene“, ali će drugi ipak odati počast ovom krosoveru jer je bio veoma bitan model za kompaniju. Kao što smo spomenuli, debitovao je 2006. godine kao potpuno novi model i to u vreme kada se Ford borio da preživi, a njegov uspeh je oslobodio finansije da se investira i u neke druge modele. Edge se inače proizvodio u Kanadi, a u fabriku će biti uloženo oko 1,5 milijardi dolara sa ciljem da iz nje izlaze električni četvorotočkaši počev od 2028. godine.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Cudna strategija Forda!

Prvo dozvoli da se Kuga po dimenzijama suvise priblizi Edgeu:
– Kuga 4,604 x 1,882 x 1,679 m;
– Edge 4,834 x 1,930 x 1,707 m.

Drugo, Kugu dizajnira sportski dok je Edge sa svojim pravim linijama konzervativan i vec dosadio svima! Otvoreno pitanje: Edge ce biti sahranjen, da li ce njegovi kupci ostati kod Forda ili ce otici na drugu stranu?

Paleta vozila jednog proizvodjaca mora da bude dobro osmisljena sa stanovista dimenzija, dizajna, tehnike i opreme. Ford, uopste americki proizvodjaci, ovde reaguju stihijski, ne planirano!

Yankee

Daleko od toga da je Edge dosadio svima. Mnogo je onih kupaca koji zele konzervativan dizajn.
Razlog zasto je sahranjen je verovatno zato sto je postao previse skup za proizvodnju. Edge je pre delio platformu sa Fordom Fusion/Mondeo, S-Max, Galaxy i Lincoln MKZ. Ti svi ti modeli su ugaseni, tako da praviti jedan jedini model (Edge) na platformi je previse skup proces. Neki kupci ce preci na Escape, drugi na Explorera, ali u sustini, sa finansijske strane nece Ford lose proci.

Matija

Bilo bi interesantno da uporedimo prodajne rezultate za 2023 godinu: Edge – Kuga/Escape – Explorer. Da li bi mogao da pronadjes podatke?

Ako je Edge ostao usamljen na svojoj platformi onda bi bilo logicno da njegova sledeca genneracija upotrebi jednu od aktuelnih platformi. Sa njegovim gasenjem Ford ce imati „rupu“ u paleti!

Yankee

Ovo je prodaja za americko trziste prosle godine:
Explorer 186.799
Escape 140.968
Edge 106.098

S tim sto Ford ima dva kompakta krosovera. Pored Escape, tu je i Bronco Sport (127.476).

Matija

Hvala za informaciju!
106 hiljada uopste nije lose. Ako je sada unikatna platforma postala preskupa onda treba izabrati novu a ne gasiti Edgea. On se afirmisao i ima klijentelu. Da li Bronco ima svoju platformu?

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matija
Yankee

Ne. Bronco deli platformu sa Rangerom, a Bronco Sport sa Escapeom i Maverickom.

Mustang

23 cm u dužini je velika razlika
tačno toliko je razlika e i s klase
po pitanju tehnologije skoro su isti a razlika u ceni – ogromna

za koju godinu i kuga će biti sahranjena
fordovi kupci prelaze na azijate
u evropi čitav ford ide na meb platformu
u americi će biti potpuno drugačiji modeli – veći