1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW intenzivira upotrebu čelika dobijenog uz skromnu emisiju CO2
BMW intenzivira upotrebu čelika dobijenog uz skromnu emisiju CO2

BMW intenzivira upotrebu čelika dobijenog uz skromnu emisiju CO2

278
5
Podelite sa prijateljima:

Bavarska grupacija BMW nastavlja sa trudom da redukuje štetne emisije ugljen-dioksida, što čini intervencijama u mreži dobavljača, nadajući se da će tako uspeti da dostigne sopstvene, ambiciozno postavljene razvojne ciljeve koji bi trebalo da budu i održivi.

Čelik dobijen korišćenjem prirodnog gasa ili vodonika, odnosno oslanjanjem na zelenu energiju umesto na fosilna goriva (iako je i gas u istoj grupi energenata), trebalo bi da doprinese ostvarenju plana i da se nametne kao njegov vitalni deo. U tom smislu, rukovodstvo BMW grupe je potpisalo ugovor s kompanijom Salzgitter AG kojim je definisano da će ova firma snabdevati proizvođača automobila čelikom opisanim u naslovu.

Tako nabavljen čelik će se koristiti u standardnoj proceduri proizvodnje automobila u pogonima BMW grupe izgrađenim u Evropi počev od 2026. godine. Nemačka poslovna grupacija će sklapanjem dogovora o ovom ortakluku proširiti svoju bazu za pribavljanje čelika dobijenog uz malu ugljeničnu emisiju, pa će ubuduće sarađivati na ovu temu s dva dobavljača.

Cilj Bavaraca je dođu do tačke da mogu reći da više od 40% ukupnih potreba za čelikom ima svoje rešenje u isporukama sirovine dobijene ekološki podobnim putem. To će biti moguće počev od 2030. godine, kada bi emisije CO2 trebalo da se umanje za do 400 hiljada tona godišnje.

Pored ovog dogovora, iz kompanije su se pohvalili i da će grupaija ulagati i u istraživanje proizvodnje čelika koja ne bi dovela do ugljeničnih emisija, a što je nešto čime se bavi američki startap Boston Metal, korišćenjem sredstava iz investicionog fonda BMW i Ventures, koji su Nemci oformili baš s ovim ciljem.

Boston Metal se oslanja na upotrebu struje kod svoje nove tehnologije koja putem elektrolize ćelija proizvodi rastopljeno gvožđe koje se potom transformiše u čelik. Ako bi u ovom procesu bili korišćeni obnovljivi izvori energije, onda bi i proizvodnja čelika bila lišena bilo kakvih pratećih ugljeničnih isparenja. Boston Metal planira da tokom predstojećih godina razvija nove metode masovne proizvodnje čelika.

BMW grupa namerava da kroz intenzivirana ulaganja u razvoj novih tehnologija čime se bave novoosnovane kompanije, promoviše i konkurentost i da zamah promenama koje će podstaći mlade kompanije da uđu u ovu priču. Inovativne tehnologije obezbeđuju bolji i više održiv razvoj i efikasnije korišćenje sirovina.

AutoRepublika

(278)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Skoro bi na YouTube Juraj Šebalj, objašnjavajući šta utiče na rast cene automobila. Kaže da čelik ima najviše učešća, a sa druge strane, cena mu nije jaka. Ali, automobili odoše 30 + %…

Ekologija, do mojega, nego promovisanje, uz debele cene

BB

Tu se Jure debelo preračunao, čelik je jako poskupio.
A ovo oko ekologije, to je sve samo izgovor za dizanje cijena, nema tu ekologa pravih…

Garbage

Jura je malo pobrkao maseni udio i cjenovni udio 🙂 Jest da celika ima najvise, ali cijena čelika kao sirovima ni približno ne utječe toliko na ukupnu cijenu vozila

Garbage

Mislim da se tona čelika prodaje po mozda 1.000 EUR i toliko ga cca ima u prosječnom autu. Naravno čelik treba obraditi, spojiti itd. i to košta.

BB

„Boston Metal se oslanja na upotrebu struje kod svoje nove tehnologije koja putem elektrolize ćelija proizvodi rastopljeno gvožđe koje se potom transformiše u čelik. “ Kakva elektroliza ćelija? Neko je pobrkao lončiće. Uzme se otpadno gvožđe, rukne se u peć, odozgo se približava elektroda (od grafita) kad krene struja od te elektorde do željeza uspostavi se Voltin luk koji u sebi ima nekoliko hiljada stepeni (ista stvar samo manja se dešava kod zavarivanja) i to topi otpadno gvožđe i čelik, kada se istopi, uzme se uzorak u laboratoriju provjeri se čega sve tu ima i onda se po potrebi dodaju… Pročitaj više »