1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nissan pritiska rukovodstvo Renaulta da otuđi akcije koje drži kod njih
Nissan pritiska rukovodstvo Renaulta da otuđi akcije koje drži kod njih

Nissan pritiska rukovodstvo Renaulta da otuđi akcije koje drži kod njih

379
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor Co Ltd vrši pritisak na francuskog partnera po imenu Renault SA da smanji svoj udeo u azijskoj firme na najmanji mogući nivo, smatrajući da bi bilo idealno da preostalo učešće bude 15%. Pride, Nissan razmatra varijantu u kojoj bi podigao kredit kako bi otkupio nazad akcije koje drže Francuzi, naveo je izvor koji je upoznat sa situacijom u alijansi.

Japanci su ovakav zahtev izneli osokoljeni ustupkom koji su učinili Renaulti, ulažući u novo jedinicu francuske kompanije koja je osnovana s ciljem ulaganja u električna vozila (EV), kazao je novinarima Reutersa isti izvor, onaj koji je insistirao na anonimnosti, posebno zato što pregovori nisu vođeni javno.

Podsetićemo da Renault drži oko 43% akcija Nissana, koji bi da se savez svede na po uzajmnih 15%, koliko i azijska strana ima u kapitalu evropskog partnera, naveli su izvori. Razmena vlasništva nad akcijama ne bi uticala na poslovanje alijanse, ali bi Nissan verovatno morao da se zadužuje na tržištu, navodi pomenuti izvor.

Na sve ovo, portparol Nissana je ostao nem jer nije želeo da progovori, dok iz Renaulta  nije stigao brzi odgovor na upit novinara pomenute redakcije. Na ovu temu je prvi izveštavao poslovni medij Wall Street Journal, kao i Bloomberg koji je naveo i da je Renault otvoren za mogućnost prihvatanja ideje iz Nissana, citirajući ljude koji su upoznati sa aktuelnim trenutkom u alijansi.

Renault vredno radi na realizaciji ideje da se razdele poslovni segmenti vezani za razvoj EV i onih s motorom SUS kako bi sustigao rivale među kojima se ističu Tesla i Volkswagen. Očekuje se da Francuzi tokom ove jeseni prezentuju detaljnu strategiju razvoja profitnog centra koji će u fokusu imati EV.

Priliku da na ovu temu priča s ortacima iz Nissana, a koju je verovatno iskoristio, imaće i šef Renaulta Luka de Meo koji je juče prisustvovao nadmetanju vozača iz serije Formula 1, a koje je juče održano na japanskoj stazi Suzuka. Partner za priču bi mu bio kolega iz Nissana, čovek po imenu Makoto Ušida, naveo je drugi izvor. Iako se od jučerašnjih razgovora nije očekivalo da donesu finalno rešenje, veoma je moguće da budu važni da bi se dogovor postigao pre 8. novembra za kada je zakazano predstavljanje revidirane strategije Renaulta.

Inače, iz Nissana i Mitsubishija nije stigla potvrda da će uzeti učešća u Renaultovom entitetu koji će se baviti konstrukcijom električnih vozila, ali je izvor preneo da Mitsubishi, pored Nissana, razmatra da uzme učešća u ovom Renaultovom društvu. Doduše, ono bi bilo niže od deset procenata.

AutoRepublika

(379)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments