1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Hyundaijev solarni krov ulazi u serijsku proizvodnju u tri kategorije
Hyundaijev solarni krov ulazi u serijsku proizvodnju u tri kategorije

Hyundaijev solarni krov ulazi u serijsku proizvodnju u tri kategorije

901
11
Podelite sa prijateljima:

Korišćenje sunčeve energije da bi se generisao elektricitet u automobilima, nije nova ideja. Proizvođači koketiraju s ovom tehnologijom još od pedesetih godina prošlog veka, kada je takozvani „Sunmobile“ predstavljen u Čikagu.

Međutim, nikada nije došlo do masovnog usvajanja ovih sistema u automobilskoj industrija, koji su smatrani prilično ekscentričnim. Međutim, to bi moglo da se promeni, i to već od sledeće godine.

Početkom novembra, korejski konglomerat, Hyundai-Kia, objavio je planove da nekoliko modela opremi solarnim panelima, počev od 2019. Ono što je važnije je da će dotični krovovi biti dostupni ne samo za hibridne i električne modele već i one s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

Cilj je da u konvencionalnim automobilima dobijena električna energija bude podrška procesu sagorevanja, što će zauzvrat doneti bolju efikasnost. Kada je reč o hibridnim i električnim vozilima, raspolagaće boljom autonomijom.

Hyundaijevo rešenje

Korejci kažu da njihov sistem funkioniše uz pomoć samo tri komponente: solarnih panela, kontrolne jedinice i baterije.

Solarni paneli su naravno, zaduženi da „hvataju“ sunčevu energiju, kontroler vodi računa o naponu i struji uz pomoć  MPPT tehnologije (Maximum Power Point Tracking), obezbeđujući maksimalnu proizvodnju elektriciteta od strane solarnih panela.

Ova energija se zatim konvertuje i može biti ili uskladištena u bateriju sistema ili može biti iskorišćena za potrebe automobila, odnosno smanjenje opterećenja na alternatoru.

Hyundai kaže da će razviti tri različita tipa solarnih panela, za svaku grupu automobila posebno: za one sa SUS motorima, hibride i EV modele.

Primera radi, kaže Hyundai, kada se koristi panel od 100 W, može se proizvesti 100 Wh elektriciteta. Ovo, naravno, može biti postignuto isključivo u idealnim uslovima, što podrazumeva podne u leto i intenzitet zračenja od 1.000 W/m2.

Možda se količina proizvedene električne energije ne čini velikom, ali ako se uzme u obzir da recimo automobil provede pet časova pod vedrim nebom, čekajući vlasnika, u tom slučaju može da generiše 0,5 kWh.

U ovoj fazi razvoja električnih automobila, 0,5 kWh je ekvivalentno nešto manje od polovine kapaciteta baterije Ioniq hibrida.

Solarni krovovi za hibridne automobile

Hyundai će prvu generaciju nove tehnologije primeniti na svojim hibridnim modelima. U ovom slučaju, sistem je napravljen od silikonskih solarnih panela, integrisanih u standardan krov.

Po proizvođaču, biće sposoban da napuni 30 do 60 odsto baterije tokom dana, s tim što procenat u velikoj meri zavisi od vremenskih uslova i drugih faktora.

Korišćenje solarnog krova da bi se slala energija u motor s unutrašnjim sagorevanjem je prvo u automobilskoj industriji, posebno ako se u obzir uzme činjenica da Hyundai planira da to uradi na serijskim modelima.

S obzirom da je poluprovidna, druga generacija solarnih panela takođe može biti integrisana u panoramski krov, što sem efikasnijoj primeni tehnologije doprinosi i estetici.

Hyundai kaže da će solarni krov na konvencionalnim modelima smanjiti zagađivanje, iz prostog razloga što će koristiti manje goriva.

Solarni krovovi za električne automobile

Prodaja električnih vozila polako raste, a  biće u porastu srazmerno širenju infrastrukturnih mreža u zavisnosti od tržišta. Pružajući mogućnost da vozilo samo generiše elektricitet, pa čak i za potrebe pomoćnih sistema, solarni paneli bi mogli da odnesu prevagu prilikom dileme u koju kupci mogu ući, da li kupiti električni automobil ili ne.

Hyundai kaže da su solarni paneli za električne automobile trenutno u fazi testiranja, ali kada budu spremni, Korejci su sigurni da će doprineti široj autonomiji i kraćem vremenu punjenja baterija.

AutoRepublika

(901)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mad Max

Neverovatno je da se na elektromobilima ne iskoriste sve dostupne horizontalnije površine (po obavezno) za postavljanje solarnih ppanela. To je apsurd, posebno jer je cena solarnih panela smešna.

Zvezdan Božinović

Prema aktuelnoj tehnologiji solarnih ćelija, kada je dan najsunčaniji, a automobil parkiran 24h na mestu gde su zraci najintenzivniji, solarne ćelije nakupe dovoljno struje za, do 5 kilometara nežne vožnje….

Mad Max

Običan solarni panel ima oko 150 W po m2. To znači, da bi jedan automobil imao tačno 1 KW. Prosečno, kod nas se računa da ima dnevno 4 – 5 h, što znači prosečno po autu dnevno 4 KW. Ako bi računači Kaliforniju, gde i jesu najviše zastupljeni elektromobili, to bi bilo 8 KW, i ravno je potrošnji jednog skromnog domaćinstva. U Srbiji ima recimo 3 000 000 auta. što bi bilo 12 MW, čiste ekološke energije, što je blizu proizvodnje jedne hidroelektrane u siszemu EPS-a A sama dobijena struja u vozilu, nekom bi bila dovoljna za dnevne potrebe grada.… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ili još ekološkije i medicinskije, nekom je za dnevne potrebe dovoljna i vožnja bicikla 30 do 60 minuta 🙂

moron

Da, ima i takvih, kojima je posebno idealno ovo vreme, jer nema znojenja 🙂

Mad Max

Ja sam uepeo da napišem 12 MW umesto 12 GW dnevno, što je pola od max instalisane dnevne peoizvodnje Đerdapa

Balkanboj

Neka realna upotreba bi bila za klimatizaciju kabine tokom letnjih meseci. Kolika ušteda goriva bi bila kada bi motor bio rasterećen pogona kompresora tokom sunčanih dana.
Eh miline, ući u automobil posle prve smene, a tamo 25°C… A napolju 35. Što bi Bajaga rekao, muzika na struju. Dnevna svetla.
Eto o’ma 2 litre manje potrošnje goriva.

?

moron

Jedan dobar prijatelj mi je ukazao da je takva primena odavno ugledala svetlost dana kod Lancie ( „The Lancia Thesis also offers a programmable supplementary heater that ensures a welcoming warmth even on the coldest days and a sunroof with solar cells. The sunroof is produced using an innovative technology that ensures greater reliability and quality. It consists of a panel that incorporates a battery of 21 monocrystalline cells that supply an overall power output of 24W. When the car is parked in daylight, the energy produced by the cells supplies the ventilation system to exchange the air in the… Pročitaj više »