1. Home
  2. Vesti
  3. Francuska: Dronovi u funkciji radarske kontrole
Francuska: Dronovi u funkciji radarske kontrole
7

Francuska: Dronovi u funkciji radarske kontrole

273
7
Podelite sa prijateljima:

Velika je verovatnoća da je svima poznata činjenica da se radarske kontrole sprovode putem korišćenja stacioniranih ili pokretnih mernih uređaja. Evropske policije mogu u pojedinim slučajevima koristiti čak i helikoptere kako bi došli do podatka o brzini kretanja određenog vozila, ali sada se upoznajemo sa još jednim „tajnim“ policijskim oružjem u borbi protiv neuravnoteženih osoba koje lični balans „pronalaze“ u suludo brzoj vožnji.

Scena sa naslovne fotografije se odnosi na pristupne saobraćajnice prometnih autoputeva A6 i A10 u okolini Pariza, a upravo je na tom potezu kamera instalirana na bespilotnoj letilici, dronu zabeležila kretanje motocikla brzinom koja značajno prevazilazi zakonske okvire. To je ujedno i prvi put da se ovakav vid kontroloe brzine kretanja sprovodi na tlu Francuske.

Naravno, snimak može biti upotrebljen da bi se dokumentovale i druge vrste saobraćajnih prekršaja, poput vožnje u suprotnom smeru, kretanja zaustavnom trakom, ili preticanja sporijeg vozila sa desne strane i slično.

Kako u praksi funkcioniše policijski dron? Snimci, fotografije koje zabeleži bespilotna letilica se emituju na tabletu, komjuterskom ekranu agenta, koji predstavlja vezu između dežurnog pripadnika saobraćajne policije koji upravlja letilicom i nadležnih za utvrđivanje prekršajnih dela.

Prvi eksperiment je pokazao da je upotreba dronova u ove svrhe veoma prikladna jer su se pokazali podesnim za dokumentovanje ozbiljnih prekršaja na lokacijama gde bi to inače bilo teško učiniti, sprovođenjem kontrolnih procedura organizovanih na tradicionalni način.

Tokom eksperimentalne kontrole koja je trajala od 7:30 do 8:45, čak 35 motociklista je uhvaćeno u raznim prekršajima, što je dvostruko više nego što je prosek u datom vremenskom intervalu, sprovođenjem konvencionalnih postupaka kontrole saobraćaja.

Imajući u vidu ovakav rezultat i visok nivo efikasnosti, nema sumnje da će dronovi biti uključeni u redovne kontrolne mehanizme francuske policije u veoma bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Zadnje vreme“ došlo … Još kada budu u stanju da na osnovu samog snimka lica vrše i identifikaciju osoba, biće to „kraj“ i za bicikliste …

TNT

Zaista, moraćemo da nabavimo maske sa likovima političara i nosimo ih dok vozimo – kradem fore iz Top Gear-a.

Balkanboj

Kaciga je rešenje (jer se ne vidi lice vozača motora). Kad dobiješ poziv da se javiš i izjasniš ko je vozio pošalješ tatu ili tasta kome ne znači vozačka dozvola pa može da priušti luksuz od 3-6 meseci zabrane, a ako i nema kategoriju mogu da mu zabrane polaganje za A
Problem solved.

moron

Na žalost, znam slučajeve kada besni direktori (koji vozeći bahato naprave prekršaj, npr. crveno svetlo), „ubede“ zaposlenog da se on „prijavi“ da je on vozio ta kola … A, kada to opet urade, „ubede“ drugog zaposlenog. Mada se ovo odnosi na kola, primenjivo je i na motocikle.

moron

Pre nekog vremena vozio ja bajs, a pored sebe „vukao“ drugi (nov) bajs. Proleće. Vreme kada se bajsevi najviše kradu. Na jednoj raskrsnici „naletim“ na inspektore za imovinske delikte, koji su bili u neobeležnom belom puntu ( oni su bili u poprečnoj ulici, čekali na crveno). Ja nastavio da vozim, a oni su ( pretpostavljajući da sam ukrao bajs), „krenuli za mnom“. Ali, bajs je dosta „prohodniji“. Ne znajući da me „jure“, ja nastavim „uobičajenom“ vožnjom ( iskren na budem, nakon što sam propustio sva „poprečna vozila“, prošao sam „vezano“ i na tri crvena). A, policija (kada maler hoće) nije… Pročitaj više »

s mile

ima li neka max brzina za bicikle…. ja skoro na jednoj nizbrdici došao do 55kmh

moron

Prošlog leta se sa klincem spuštah niz jednu lepu nizbrdicu (12%, ka Prevlaci), išao sam za njim i popizdeh kada sam stigao do 65 km/h, a shvatih da mi očito „beži“. Baš me na kraju dosta „ostavio“. Bilo me je strah da će da padne, jer mi se činilo da i ne vlada situacijom, da mu bajs dosta „šeta“ (jer oni prenosni odnosi nisu predvidjeni za okretanje pedala pri toj brzini). Kada smo stali, htedoh da se ludjački izvičem na njega i „pogledah“ mu najpre brzinomer ( zabeleženi Vmax je bio 83 km/h), a onda se setih koliko sam ja… Pročitaj više »