1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi originalni Porsche – Type 64
Zanimljivost dana: Prvi originalni Porsche – Type 64

Zanimljivost dana: Prvi originalni Porsche – Type 64

718
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se zna da je Ferdinand Porše u svojoj dugoj karijeri dizajnirao i razvio toliko veliki broj vozila (kako za civilnu tako i za ostale vidove upotrebe), teško je znati kada je kompanija Porsche zapravo osnovana. Ako pitamo nemačkog proizvođača vozila, on će nam reći da je sve počelo 1939. godine kada je debitovao Type 64.

Godinu dana ranije je najavljena egzibiciona trka od Berlina do Rima pa je Ferdinand Porše u slobodno vreme počeo rad na automobilu koji bi se takmičio. Njegov glavni posao u navedenom periodu je bio razvoj Volkswagen “Bube“ i njenu bazu je iskoristio za razvoj sopstvenog proizvoda.

Type 64 je pružao izuzetno aerodinamičnu školjku koju će kasnije da prate svi serijski Porscheovi modeli ali je celokupna mehanika bila “Bubina“. To praktično znači da je Type 64 pokretao 1,1-litarski motor, ali je snaga povećana na 40 ks, što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od preko 140 km/h.

Za proizvodnju školjke se pobrinula samostalna kompanija Reutter na osnovu Porscheovih crteža za trkača sa V10 motorom, a krov je bio toliko aerodinamičan da se vozačevo sedište praktično nalazilo u sredini automobila. Type 64 je posedovao još jedno manje sedište pozadi dok su točkovi imali “prekrivače“ koji su se otvarali svaki put kada bi automobil skretao.

Porsche je kasnije napravio još dva primerka sa moćnijim agregatom od 50 ks, a oni su povećali maksimalnu brzinu na 160 km/h. Kako je uskoro počeo Drugi svetski rat, planirana trka od Berlina do Rima je prisilno bila otkazana pa su sva tri primerka modela Type 64 doživela drugačiju sudbinu.

Jedan od njih je uništen tokom bombardovanja dok su druge prototip primerke pronašli američki vojnici. Na jednom od njih, vojnici su odsekli krov i koristili ga za vožnju dok motor nije izdao, posle čega je Type 64 završio na otpadu.

On je ipak na kraju spašen, iako je ostalo jako malo originalnih delova, a danas se nalazi u Peterson Automotive Museum u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Jedini preživeli originalni primerak je uspeo da sačuva Ferdinandov sin Feri da bi ga zatim restaurirala čuvena italijanska dizajnerska kuća Pininfarina.

Novi vlasnik, Oto Mati je to postao tokom 1949. godine, a Type 64 je korišćen u amaterskom auto-moto sportu sve do ranih 1980-ih godina. Tada je vraćen Porscheu, a u njegovom muzeju se nalazi do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments