1. Home
  2. Vesti
  3. VW zbog „manje tražnje“ otkačio Tursku, ali Porsche gradi u Slovačkoj u isto doba!
VW zbog „manje tražnje“ otkačio Tursku, ali Porsche gradi u Slovačkoj u isto doba!
0

VW zbog „manje tražnje“ otkačio Tursku, ali Porsche gradi u Slovačkoj u isto doba!

277
0
Podelite sa prijateljima:

Prema navodima koje je sinoć u javnost izneo slovački list Dennik N, nadležne službe nemačkog proizvođača prestižnih i sportskih automobila Porsche, predale su zahtev lokalnim vlastima za izdavanje građevinske dozvole. Nova fabrika koja će poslovati unutar velike Volkswagen grupacije, tako neće biti ona nesuđena, koja je trebalo biti izgrađena u turskoj Manisi, i neće proizvoditi četvorotočkaše marki Škoda i VW, već će se naći u Povaškom srezu pomenute slovenske države, i proizvodiće automobile brenda Porsche.

Na taj način, Nemci će obradovati Slovake, s kojima inače imaju dugu istoriju saradnje, s novih 1.200 radnih mesta i investicijom od oko 250 miliona evropskih novčanica. Prema zamislima iz biznis plana koji se nalazi na kancelarijskim stolovima čelnika Porschea, serijska proizvodnja će započeti 2027. godine.

Kada smo pominjali dugometražnu saradnju Nemaca i Slovaka, nismo mislili na neslavne epizode iz Drugog svetskog rata, već na činjenicu da Porsche već neko vreme poseduje alatnicu u slovačkom mestu Dubnice nad Váhom, gde za hleb zarađuje 200 ljudi. Od prošle godine, nemačka luksuzna marka gradi i razvojni centar za izradu karoserija za automobile u blizini omanjeg slovačkog mesta Horná Streda (naslovna fotografija). Tu je na platnom spisku oko 500 inženjera.

Ovde je verovatno zgodno mesto da pomenemo da naše vlasti uopšte ne raspoznaju razliku u važnosti investicija u istraživačko-razvojne centre i u „industriju motanja kablova“, pa na isti način (istim žarom) stimulišu obe investicije strateški različite važnosti.

Slovačka je, važno je reći, najveći svetski proizvođač automobila, mereno brojem sklopljenih četvorotočkaša po glavi stanovnika. Prošle godine je u toj državi proizvedeno 1,1 miliona vozila. Sledeće marke i kompanije imaju aktivne pogone u našoj prijateljskoj zemlji: PSA, Jaguar Land Rover, Kia Motors i Volkswagen.

Ovakvi podaci predstavljaju mač sa dve oštrice. Ma koliko to lepo zvučalo, a divno i jeste, toliko i nosi rizika sa sobom. U kriznim situacijama poput ove, kada nastupi drama na tržištu, u jednoj grani posebno, misleći na industriju proizvodnje vozila, cela ekonomija može ubrzano da potone u ponor recesije, zbog prevelike zavisnosti od samo jednog privrednog segmenta. Pored Slovačke, slična situacija je i u Češkoj Republici.

AutoRepublika

(277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments