1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M želi superautomobil – čeka se zeleno svetlo rukovodstva kompanije
BMW M želi superautomobil – čeka se zeleno svetlo rukovodstva kompanije
0

BMW M želi superautomobil – čeka se zeleno svetlo rukovodstva kompanije

569
0
Podelite sa prijateljima:

Ipak, naslednik i8 bi mogao sve da promeni.

Glasine o super/hiperautomobilu iz BMW-ove M divizije već godinama kolaju unutar automobilske zajednice. Nekoliko puta su rukovodioci bavarske kompanije govorili o potencijalnom lansiranju „zveri“ sa središnje pozicioniranim motorom, i svaki put bismo se podsetili možda najveće ikone ikada u svetu superautomobila – McLarena F1, koji kao što je poznato, ima BMW-ovo „srce“.

Ova (sjajna) ideja je i dalje u glavama specijalista iz M Performance divizije, ali da bi ona bila ostvarena, potrebno je odobrenje rukovodstva bavarske kompanije.

Markus Flaš, šef BMW M odseka, potvrdio je da postoji zainteresovanost za kreiranje rasnog superautomobila, ali aktuelna BMW-ova gama nema model koji bi mogao da posluži kao osnova za takav projekat. Visokoperformantna mašina s niskom emisijom izduvnih gasova, najverovatnije u hibridnom izdanju sličnom i8, mogla bi da bude donor, ali takav automobil trenutno ne egzistira u portfoliju bavarske marke.

Ukoliko dođe do lansiranje naslednika današnjeg i8, njega će u najvećoj meri razviti BMW-ova „i“ divizija. Međutim, asistencija M odeljenja bi mogla da bude značajna u smislu pripremanja novajlije da potencijalno može da evoluira u hiperautomobil. Zapravo, BMW M mora da ubedi menadžment da je takav potez održiv u ekonomskom smislu, a ukoliko se to desi, biće neophodna bliska saradnja s BMW i timom.

„Oni („M“ i „i“) mogu ostati odvojeni entiteti jer „i“ nije oznaka za elektrifikaciju. Obe naše kompanije koriste električne pogone“, rekao je Flaš. „To ne znači da postoji sukob interesa, jer će M uvek označavati visoke performanse, dok će „i“ stajati ispred inovacija i implementacije novih tehnologija, autonomne vožnje…“

S obzirom na svoju reputaciju (ovu rečenicu smo mnogo puta ponovili), bilo bi sjajno da dobijemo superautomobil s „bubrezima“ na anfasu.

AutoRepublika

(569)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments