1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaju se prva dva serijska Pontiac Firebirda (GALERIJA)
Prodaju se prva dva serijska Pontiac Firebirda (GALERIJA)
2

Prodaju se prva dva serijska Pontiac Firebirda (GALERIJA)

407
2
Podelite sa prijateljima:

U istoriji američke automobilske industrije, Pontiac Firebird zauzima veoma visoku poziciju. Jedan od najboljih predstavnika Pontiacove performantne škole se proizvodio od 1967. do 2002. godine, a javnost sada ima priliku da se upozna sa prva dva serijska primerka ikada proizvedena.

Oni su se po prvi put pojavili na malim ekranima u popularnoj seriji „Fast N’ Loud“ kada ih je vlasnik Ričard Rouling detaljno restaurirao. Poznati vlasnik mehaničarske garaže „Gas Monkey“ je pronašao oba primerka u relatovno lošem stanju, ali je restauracija urađena u rekordnom roku da bi se preprodali na čuvenoj Barrett Jackson aukciji.

Rouling je tada napomenuo da nije reč o prva dva Firebirda već o prva dva serijska primerka, što znači da u listu nisu uračunati rani prototip modeli kao i oni za testiranje. Oba Firebirda su uglavnom korišćena za reklamiranje pre nego što su preprodati kao polovni automobili.

Prvi serijski Firebird nosi broj šasije 001, a reč je o crvenom kabrioletu koga pokreće V8 agregat zapremine 326 kubnih inča (5,3 litre) sa malo više od 250 konjskih snaga. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko automatske transmisije.

Drugi serijski Firebird nosi broj šasije 002, a reč je o sivom kupeu koga pokreće moćnija verzija identičnog motora sa više od 285 „konja“. Ovaj put snaga se prenosi na točkove preko četverostepenog manuelnog menjača, a takav Firebird je baš „napucan“ opremom.

Oba primerka su se pojavila na Barrett Jackson aukciji 2016. godine, ali nisu pronašli kupca. Ovaj put tražena cena je 285.000 američkih dolara, a u vreme pisanja ove priče najizdašnija ponuda na eBay sajtu iznosi 190.300 dolara.

Firebird prve generacije se inače proizvodio od 1967. do 1969. godine, a prve godine je pronašao oko 82.000 vlasnika. Za njegov nastanak je najzaslužniji čuveni Džon Delorean (koji će kasnije da se proslavi sa modelom DeLorean DMC-12), a u veoma kratkom periodu je preporodio Pontiac i od njega napravio performantnu diviziciju General Motorsa zahvaljujući modelima kao što su Firebird i GTO.

AutoRepublika

 

(407)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

UPDATE: Najveca ponuda ostala $190.000 tako da nisu prodati.

moron

Sivi mi je lepši. Ne znam zašto. Da li i zbog felni …