1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja malih SUV/krosover modela u Evropi probija 2 miliona sledeće godine
Prodaja malih SUV/krosover modela u Evropi probija 2 miliona sledeće godine
0

Prodaja malih SUV/krosover modela u Evropi probija 2 miliona sledeće godine

267
0
Podelite sa prijateljima:

Segment malih SUV/krosover modela u Evropi će po zvaničnim prognozama nastaviti rapidno da raste. Novajlije iz Volkswagena, Hyundaija i Kije će doprineti tome da ovaj sektor probije prodaju od 2 miliona jedinica u 2018., kao i 2,3 miliona do 2020. Tako kažu analitičari iz LMC Automotivea.

Obim prodaje unutar ovog segmenta je porastao za 17 odsto na više od 1,4 miliona prodatih primeraka prošle godine, podaci su JATO Dynamicsa. Kolo vode Renault Captur i Peugeot 2008, a dodatni „forsaž“ su obezbedili Fiat 500X, Suzuki Vitara, Ford EcoSport i Jeep Renegade.

Kako segment sazreva i sve više proizvođača mu se pridružuje, kupci postaju zahtevniji. Tijeri Koskas, šef Renaultove prodaje i marketinga, izjavio je da je francuska marka lansirala restilizovanu verziju bestselera u klasi, Captura, na nedavnom Salonu automobila u Ženevi, fokusirajući se više na enterijer.

„Kupci su nam saopštili da žele više rafiniranosti i tehnologije u kabinskom prostoru, tako da smo se posvetili tome“, rekao je Koskas.

Francuska je ostala najveće tržište za male SUV/krosovere u Evropi zbog odlične prodaje Captura, 2008 i Dacije Duster. Ukupno, 14 odsto svih automobila prodatih u Francuskoj prošle godine, bili su SUV/krosover modeli B segmenta. Italija je preuzela drugo mesto od Velike Britanije, prvenstveno zbog dobre prodaje Fiata 500X. Nemačka je na četvrtom mestu, a najpopularniji model je Opel Mokka X.

Novajlije

Nakon višegodišnjeg ignorisanja ovog tržišnog segmenta, Volkswagen ulazi sa novim T-Rocom, nakon kojeg će uslediti manji model, najverovatnije nazvan T-Cross, dok će sestrinska marka, Seat, dodati svoj model pod imenom Arona. Južnokorejski dvojac, Hyndai i Kia, takođe će debitovati sa svojim subkompaktnim SUV modelima u Evropi, u drugom delu godine. Očekuje se da Kijin pulen ponese naziv Stonic, a biće baziran na modelu Rio. Stonic će debitovati na IAA u Frankfurtu.

Ono što je indikativno je da proizvođači nisu voljni da klasifikuju svoje nove male SUV/krosovere kao subkompakte, radije ih etiketirajući kao „kompaktne SUV automobile“. VW, primera radi, naglašava da je T-Roc „SUV veličine Golfa“.

„Kompaktni SUV zvuči primamljivije nego „bejbi“, „mali“ ili „subkompaktni“ SUV“, rekao je Felipe Munjoz, analitičar pri JATO Dynamicsu.

„Produžavanje automobila za par milimetara i stavljanje u kompaktnu klasu omogućava proizvođaču automobila da više naplati ali i da pozicionira još jedan model ispod“, dodao je Munjoz.

Opel Crossland X, koji je debitovao u Ženevi, na taj način će se naći ispod Mokke X. Kasnije u toku godine, Citroen će predstaviti serijsku verziju C Aircrossa, koji će se pozicionirati ispod C Cactusa, kojeg je JATO klasifikovao kao SUV B segmenta. JATO takođe očekuje od Jeepa da lansira manji model od Renegadea.

Premijum cene

Velikoserijski proizvođači žele da profitiraju na šansi da „premijum“ naplaćuju za male SUV modele, jer reč je o jednom od retkih segmenata gde nisu „udavljeni“ konkurencijom iz premijum marki. Prošle godine su cene za male krosovere bile u proseku 25 odsto više u odnosu na standardne pripadnike B segmenta, podaci su JATO Dynamicsa.

Proizvođači koji su požurili da uđu u ovu klasu su profitirali. Renault-Nissan je zauzeo gotovo trećinu tržišnog kolača segmenta zahvaljujući Capturu, Jukeu i Daciji Duster. PSA grupa je bila druga, ali će njen udeo da poraste sa akvizicijom u vidu Opel/Vauxhalla, koji će dodati Crossland X kao „meku“ krosover alternativu Mokki X sa 4×4 pogonom.

Integralni pogon napred, dizeli stop

Možda najveće iznenađenje na listi prodaje u segmentu subkompaktnih krosovera je peto mesto Suzukija sa 6,4 odsto tržišnog udela, ispred VW grupe sa 4,7 odsto.

Jedini model VW grupe u ovom sektoru je Škoda Yeti, koja će ove godine biti zamenjena. Naravno, tržišni udeo nemačke kompanije će da poraste zahvaljujući  T-Roc, T-Cross i Seat Arona modelima. Generalno gledajući, mali krosoveri su popularniji u južnoj nego u severnoj Evropi, prvenstveno zbog toga što neki modeli nemaju opcioni pogon na sve točkove. Samo 14 odsto automobila u ovom sektoru je prodato sa integralnim pogonom prošle godine kažu podaci JATO-a.

Prošle godine, 47 odsto malih SUV-a je posedovalo dizel motor. To je bilo prvi put da je udeo „naftaša“ pao ispod polovine. 2013., kada je segment praktično startovao, 56 odsto subkompaktnih SUV-a je posedovalo dizel motore. Ovaj pad je u skladu sa sveukupnim padom ove vrste pogona među malim automobilima u Evropi.

 

AutoRepublika

 

 

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments