1. Home
  2. Vesti
  3. Kako se Mazda odlučila da u Americi ponudi dizel verziju krosovera CX-5
Kako se Mazda odlučila da u Americi ponudi dizel verziju krosovera CX-5
0

Kako se Mazda odlučila da u Americi ponudi dizel verziju krosovera CX-5

257
0
Podelite sa prijateljima:

Po rečima Iviširo Hirose, višeg izvršnog rukovodioca kompanije Mazda, koji je ujedno i bio zadužen za razvoj pogonskih sklopova, kada je kompanija izvorno planirala uvođenje dizel motora u Americi, u planu je bilo da se to izvede bez implementacije dodatnih sistema za prečišćavanje izduvnih gasova. Međutim, testiranja u realnim saobraćajnim uslovima su pokazala da je modifikacija ipak neophodna.

„Stvarno smo mislili da Volkswagen poseduje neku čudotvornu tehnologiju o kojoj niko u industriji nije imao pojma, pa su tako uspevali da ispune emisione standarde, posebno u smislu isparenja azotnih-oksida, i to sve bez primene SCR tehnologije,“ izjavio je Hirosa za američki portal Ars Technica. Naravno, danas svi znamo da to nije bilo tako.

„Morali smo da razmišljamo o svakojakim uslovima eksploatacije vozila u realnom životu, i da se postaramo da ni u kom slučaju ne dođe do proboja zadatih limita u pogledu emisija zloglasnog NOx jedinjenja. Dakle, bili smo prinuđeni da ugradimo i dodatne elemente u sistem za prečišćavanje izduvnih gasova. U početku, naša zapažanja su bila u nesaglasnosti sa regulatornim telima Amerike, ali radili smo u timski i proučavali sa njima različite scenarije režima vožnje. To je iziskivalo, to jest trošilo puno vremena i nama i organima vlasti,“ objasnio je on.

„Svakako da je moguće prilagoditi dizel motor strogim emisionim zahtevima, samo je poenta u tome da to dodatno i košta. Za mene lično, veće pitanje je bilo, čemu sekiracije? Naposletku, Mazda već sada može da se pohvali najefikasnijom flotom vozila koja se nude na američkom tržištu, a odlično se snalazimo i bez dizela, hibrida ili vozila iz BEV segmenta, u tom okruženju.

Motori nove Skyactiv-X generacije koriste neke sekvence svojstvene dizel agregatima, a to donosi za 20% viši nivo energetske efikasnosti, ali proces homologacije za taj konkretan pogonski sklop na tržištu Amerike, još uvek nije kompletiran. Ipak, to svakako nije razlog za afirmativnu odluku japanskog proizvođača o uvođenju dizel ponude, novodi Hirose.

„Verujemo da među Amerikancima ima značajan broj njih koji i dalje žele da dožive taj jedinstveni osećaj razvoja snage dizel motora. Uz ponudu motora označenih sa Skyactiv-G (aktuelni benzinski motori sa direktnim ubrizgavanjem), Skyactiv-D (diuel verzije) i pomenutim Skyactiv-X, agregatom, izabrali smo pravi pogonski sklop za pravu namenu,“ dodao je Hirose.

„Kada imate vozilo iz SUV segmenta, kao što je naš CX-5 na primer, potrebno je raspolagati velikim obrtnim momentom u zoni gde se kolenasto vratilo vrti sporo. Kupci iskazuju želju da njihov krosover poseduje značajnu vučnu moć, pa je za ovakva vozila dizel motor praktično najprikladniji. Nasuprot tome, turbo motori koji označavamo sa Skyactiv-G, namenjeni su onima koji žele maksimalnu snagu.

Cilj nam je sa Skyactiv-X motorom da kapitalizujemo našu jedinstvenost, unikatnost. Taj motor koristi izvesan stepen indukcije, ali taj priliv se ne koristi da bi se postigao viši obrtni moment, već da bi se poboljšala energetska efikasnost,“ neumorno je nastavio japanski rukovodilac. „Tokom procesa razvoja Skyactiv-X motora, svašta nešto smo naučili što bi mogli da primenimo i na familiju Skyactiv -G i -D, takođe. Naša je vizija da ostvarimo maksimalnu sinergiju između različitih motora, upravo kroz primenu novostečene ekspertize u razvoju novog, samo nama svojstvenog motora.“

Upravo kao posledica tih novih iskustava, došli smo do zaključka da bi bilo dobro da kompresioni odnos Skyacticv-D motora uvećamo sa prethodnih 14:1 na sadašnjih 14,4:1.

Ipak, Mazda ne očekuje neke „besne“ prodajne rezultate od dizel verzije krosovera CX-5. Na globalnom nivou, udeo dizel varijante se kreće oko 9%, dok je cilj da on na američkom tržištu dostigne dvocifrenu brojku, odnosno 10%.

Na samom kraju, razgovor je, doduše na kratko, došao i u dvorište elektrifikacije. Hirosa je otkrio da Mazda namerava da, tokom sledeće godine, predstavi vozilo iz BEV segmenta.

U pitanju je model koji je Mazda samostalno razvila, odnosno to neće biti proizvod iz partnerstva sa najvećim japanskim proizvođačem automobila Toyotom. Čelnici Mazde još uvek razmatraju na kojim tržištima će se ovaj model naći u ponudi, a Hirosa je sa tim u vezi: „Nećemo izlaziti u javnost sa objavama na ovu temu, sve do kasnijeg dela ove godine,“ zaključio je on.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments