1. Home
  2. Vesti
  3. Da li je Škoda Fabia test „severnog jelena“ prošla bolje od VW Pola? (VIDEO)
Da li je Škoda Fabia test „severnog jelena“ prošla bolje od VW Pola? (VIDEO)
4

Da li je Škoda Fabia test „severnog jelena“ prošla bolje od VW Pola? (VIDEO)

2.05K
4
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je politika Volkswagen grupe pozicioniranje VW-ovih modela iznad Škodinih, bar što se cene tiče. Razlika u ceni se opravdava na različite načine, a primera radi, dok je aktuelni Polo baziran na MQB A0 platformi, Fabijina mehanička osnova je starija PQ26 arhitektura, koja je „mešavina“ MQB i PQ25 platformi.

Naravno, Škoda u svojim pres materijalima navodi MQB arhitekturu, a razlog je mahom taj što oba modela koriste identične agregate. MQB bi trebalo da bude komplet zamenjivih komponenti, ne samo šasija.

Pre oko godinu dana, Škoda je osvežila Fabiju tokom sredine njenog životnog ciklusa. Nije da je nešto specijalno promenjeno što se dizajna tiče, koji je i dalje prilično neugledan. Međutim, restilizacija je bila dobar razlog da španski km77 uzme ovaj automobil u svoje ruke i stavi ga na test „severnog jelena“. Da podsetimo, on uključuje tri reda čunjeva, koji simuliraju iznenadno pojavljivanje prepreke na putu koju treba izbeći.

Započinje se uvek sa 77 km/h, ali s obzirom da je to za Fabiju „mačiji kašalj“, brzina je podignuta na 80 km/h. Test vozači kažu da je odziv male Škode „superpredvidiv“ što im je omogućilo da bez problema voze brže nego inače.

Pa, da se vratimo na Pola. Naime, Volkswagenov pulen je uspeo da ostvari „samo“ 77 km/h, uprkos širem tragu točkova. Kako to objasniti? Možda su vremenski uslovi biti bolji kada je testirana Škoda ili je vozač bolje upućen u ponašanje Fabije, a možda se radi prosto o boljoj ukomponovanosti vozila. Kako god, oba modela isporučuju odličnu upravljivost, tu dileme nema, ali je Fabia za nijansu bolje prošla ovaj test.

AutoRepublika

Izvor: 77 km/h

 

(2050)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo fabijana

Mad Max

Dovoljno je da pneumatici nisu isti, ili da nisu isti pritisci u njima, i razlika može biti značajno velika.
To pokazuje relevantnost ovih testova.
Primetio sam da testoove stalno rade na istoj stazi – podlozi, asfaltu koji je prilično grub i sa dobrom trakcijom

S mile

Koja je poenta testova ako se ne rade u sto slicnijim uslovima. Makar unutar iste klase automobila…..

moron

Ova fabiia je imala „bolje točkove“. Ne verujem da bi se sa 175/70×14 ovako ponašala.