1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla: Gubitak u prvom kvartalu sumanutih 702 miliona dolara!
Tesla: Gubitak u prvom kvartalu sumanutih 702 miliona dolara!
12

Tesla: Gubitak u prvom kvartalu sumanutih 702 miliona dolara!

490
12
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač automobila Tesla, saopštio je javnosti rezultate za prvi kvartal tekuće godine i oni su izuzetno loši. 

Ova marka za prva tri meseca 2019. godine ostvarila je gubitak od neverovatnih 702 miliona američkih dolara! Prošle godine su treći i četvrti kvartal prošli „u plusu“ za Teslu, a Ilon Mask tada je najavio da će i početak ove godine biti berićetan za tu kompaniju. No, Maskove najave nisu se obestinile po ko zna koji put, a ostvareni gubitak nešto je manji od onog koji je kompanija imala za isti period prethodne godine.

Koliko stvari zapravo loše stoje na finansijskom planu kod ovog brenda ukazuje podatak da je od 2010. godine kompanija Tesla ostvarila profit u samo četiri kvartala! Mask je već saopštio da sada ne očekuje profit ni u narednom tromesečju, a da bi do „plus“ moglo da se stigne tek u trećoj četrvrtini ove godine.

U periodu od januara do marta američka marka ostvarila je rast prihoda od 33%. Ukupno su prihodovani 4,2 milijarde dolara, no ni to nije bilo ni izbliza dovoljno da se izvuče loš finansijski rezultat.

Da stvar bude još i crnja po proizvođača električnih automobila, pribegli su i otpuštanju radnika, kao i zatvaranju određenog dela izložbeno-prodajnih salona u Severnoj Americi. Uz to, Model 3 konačno je stigao na evropsko tržište, ali ni sve ovo nije bilo dovoljno da se Tesla reši statusa gubitaša.

Tesla je obelodanila pre nekoliko dana da će ponuditi velike popuste za Model S i Model X, i mada nema zvanične potvrde, iza ovoga najverovatnije stoji činjenica o padu potraženj za navedenim automobilima, te Tesla pokušava privući kupce nižom cenom.

Mask i dalje odbija da prihvati kritiku formiranu na činjenicama i gura svoje ambiciozne planove. Nedavno je na konferenciji za investitiore predstavio mikročip i superkompjuter koji će moći da obezbede potpuno samovozeći automobil. Prema njegovim rečima u naredne dve godine plasiraće na tržište čak milion robotizovanih vozila. Uprkos hrabrim tvrdnjama, američki mediji istakli su da Mask saziva konferenciju nekoliko dana pre nego što će saopštiti mamutski gubitak od 700 miliona dolara, što jasno upućuje šta se krije iza ovih obećanja.

Tesla i dalje stoji pri svojim prognozama da će ove godine prodati između 360 i 400 hiljada automobila na globlanom nivou, a da će broj proizvedenih vozila iznositi oko pola miliona ukoliko fabrika u Šangaju počne da radi punom parom.

AutoRepublika 

 

 

(490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Kada kompaniju napušta finansijski direktor na svakih par meseci (kao Teslu) i kada finansijski izveštaji nisu pregledani od strane revizora, jasno je da se iza svega krije neka teška muka tj nedelo.

Mad Max

Tesla je projekat fikcije amerčkih bezbednosnih službi. Afera VW je deo te priče. Tesla je pokušaj destabilizacije Evropske auto industrije, bolje reći „virus“…. Ne rade oni na ekonomskim principima, a poenta priče je takozvana „subvencija“ koja je politički nametnuta odluka mnogim držvama. Tu su ih Nemci malo omeli, uvodeći prag vrednosti vozila za subvencije, taman da Tesla ne prođe….. Ko ide ili živi u Evropi, jasno vidi da je broj elektromobila zanemarljiv, da su stanice za punjenje jako retke….. Elektromobil je za sada uspeo jedino u medijima, a u obliku kao Tesla garantujem da ne može masovno zaživeti. Elektromobil mora… Pročitaj više »

Yankee

Tesla je prosle godine prodala 2,5 puta vise elektricnih auta u svetu nego Renault-Nissan. Tako da Zoe uopste nije najprodavaniji elektromobil.

Yankee

Jos nesto, a to je prica kako je broj elektricnih auta i punjaca zanemarljiv … Pre Tesle uopste nije postojao proizvodjac elektricnih auta na tako velikom nivou. Jesi li ocekivao da ce preko noci doci do promene? Gledaj situaciju ovako – 20-ak godina nakon sto je auto izmisljen cak i najveci proizvodjaci su godisnje prodavali samo par hiljada auta, a kocija & konj bili najpopularniji nacin prevoza. Sam napravi usporedbu …

Ercegovac

Слажем се да је електрификација вијероватно будућност, мада исто мислим да су требали прво неке хибриде понудити који би цијеновно били у рангу скупљих дизела.

Е сад да ли би то могли цијеновно произвођачи да понуде…хм …обзиром на висину профитне стопе коју остварују , вјероватно да могу али НЕЋЕ!!!

Mad Max

Iza Tesle stoji cela NSA, CIA, NASA…. kao projekta koji treba da hebe normalan svet. Ovaj Mask mu dođe ko lutak, za sve fikcije koje plasira USA. I ja sam rekao za Evropu da je Zoe najprodavaniji. To jeste duplo je prodavaniji od Tesle, a isti rezultat ima i Nisan. To znači da Rennault nisan ima preko 4 puta veću prodaju od Tesle u Evropi…. Nisu Evropljani baš tako vesla sisali… Tesla je stvorena iz ničega, izašla iz neke vojne laboratorije USA, kao projekat uništenja protivika. Pa gde ima plasiranje vozila, koje nije ni postojalo, i odma glumiš sa njime… Pročitaj više »

Yankee

Ne znas cemu sluzi i ko kupuje, al „znas“ da je sranje … Ala vera …

Mad Max

A ti znaš da je dobar, jer si „čuo“ da je dobar, alal vera…
I nije samo sranje, nedoraslo vozilo, u koje se uliva voda kod otvoriš vrata, što se Jugu nikada nije desilo. A samo zato, što je Tesla nastala iz ničega, iz USA vojne kuhinje.
Reci mi koliko je sati u SAD? Spavaš ti kad ?

Yankee

Hahahaha video na youtube kako ulazi voda u gepek kad se otvori i pada kisa pa mora da je svaka Tesla takva. Ne mogu reci da sam imao iskustvo sa Teslom (ja je ni pljujem ni hvalim), ali eto moj prvi komsija Mike ima Chevrolet Bolt. Prezadovoljan je sa njim. Mehanicar po zanimanju i ima gomilu auta, a Bolt mu sluzi za svakodnevnu voznju.
Sati je 9 ujutro. Ko jos spava u to vreme osim vucibatina i onih koji rade trecu smenu?

Ercegovac

Нешто из Б сегмента би ми више одговарало због мојих габарита .

Don

Ima li iko da kaze da ne želimo samovozece auto? Moze on to razviti sta hoće, ali ja hocu auto da.vozim. Za ostalo,tu je tramvaj,? i ?.
Odakle mu lova da pokriva tolike gubitke?

SuperBee

Tesla je obično đubre od automobila. U svakom smislu nedorađen, i dizajnerskom i inženjerskom. Dizajnerski izgledaju k’o kad bi Slendermenu nacrtali oči. Unutra izgleda previše prazno, s onim prevelikim displejem da odvlači pažnju vozaču. A kvalitet im je 0! Branici otpadaju, prokišnjavaju, kao što je već rečeno. Da se razume nisam protiv električnih automobila, ali sam izričito protiv Tesle, kojoj očigledno nije zadatak da omasovi električne automobile, već samo da uništi najveće evropske proizvođače, i nametanja istih. Kada bi me prisilili da kupim električni auto, to bi bio ili Reno Zoe ili Nisan Lif u Evropi, a u Americi Ševrolet… Pročitaj više »