1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik Giuliette se i dalje razmatra
Naslednik Giuliette se i dalje razmatra
2

Naslednik Giuliette se i dalje razmatra

518
2
Podelite sa prijateljima:

Italijanski brend Alfa Romeo je ugasio model Giulietta 2020. godine, nakon deset godina prodaje. Rečeno je da će krosover Alfa Romeo Tonale poslužiti kao njegova indirektna zamena, ali Žan-Filip Imparato je odbio da isključi novi model koji je približniji „Đulijeti“, uprkos Alfinim zahtevima unutar grupe Stellantis da vrati profitne marže na premijum nivo.

Giulietta je bila uspeh za Alfu, prodavši 78.911 jedinica širom Evrope u svojoj najboljoj godini, pre nego što su je noviji rivali zasenili.

Vest dolazi nakon što je italijanska marka nagovestila da bi se mogla proširiti i na unosno tržište luksuznih električnih MPV-ova.

Ako bi Alfa napravila novi hečbek, moguća zamena za Giuliettu bi najverovatnije bila na novoj platformi STLA Medium. Na ovaj način bi mogao da iskoristi prednosti ekonomije obima koju nudi grupa Stellantis sa 14 brendova.

Do dva miliona automobila može da se napravi na toj platformi svake godine, rekli su u Stellantisu. Platforma je dizajnirana uglavnom za pogone električnih automobila, ali sa mogućnošću dodavanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Na toj platformi će biti i buduća Alfa Romeo Giulia i predstojeći Peugeot 3008.

„Električari“ zasnovani na njoj mogu da pređu do 700 km sa jednim punjenjem baterije kapaciteta 98 kWh, sa maksimalnom snagom koja je za sada određena na 382 KS. STLA Medium je izvorno sa prednjim pogonom, ali je pogon na sva četiri točka moguć preko motora na svakoj osovini.

Uprkos platformi koja omogućava i upotrebu motora SUS, novi hečbek sa benzinskim motorom je malo verovatan, s obzirom na to da je Alfa rekla da će od 2027. godine biti čisto električni brend.

AutoRepublika

(518)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Umesto da bezkonacno diskutuje, Alfa bi mogla na poslednju DJulietu da „montira“ novi nos u stilu Tonalea i to bi bilo dobro prelazno resenje dok se ne pojavi nova Djulieta.

Planovi za novu Djulietu na bazi nekakve univerzalne Stelantisove platforme vode u dalje razvodnjavanje imidza Alfe! Alfa je imala svoju filozofiju gradnje automobila i to bi trebalo oziveti i dalje izgradjivati!

YugoFlorida

Kakva je to glupost što hoće da urade sa Alfom. Od brenda koji je postao poznat po trkačkim uspesima, fantastičnim motorima i velikoj količini sportskog duha, oni hoće da naprave brend koji cilja praktično nepostojeću, tj. klijentelu koja je u manjini. Ja ne znam kome je potreban električni Alfa Romeo, ali pravim ljubiteljima sigurno ne. Uostalom to i ne bi bio Alfa Romeo, nego neki auto s nalepljenim skudetom na prednjem delu. Ako već moraju da koriste tuđe platforme, barem je bolje da buduća kola učine što više svojstvenim sebi i svom imidžu. Ovako, samo guraju brend dalje u propast.