1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Australijanci testirali nekoliko modela, Mazda3 zvezda dana
Australijanci testirali nekoliko modela, Mazda3 zvezda dana
1

Australijanci testirali nekoliko modela, Mazda3 zvezda dana

522
1
Podelite sa prijateljima:

Mazda3 je podvrgnuta testovima bezbednosti koji su usklađeni i s odgovarajućim australijskim propisima, uobličenim kroz program Australasian New Car Assessment (ANCAP) a rezultati koje je postigla u oblasti zaštite odraslih putnika je fenomenalan. Naime, uz 98 procentnih poena osvojenih u ovoj oblasti, Mazda3 se nametnula kao rekorder u segmentu manjih automobila u ovoj oblasti ocenjivanja.

Kompaktni sedan i hedžbek su zabeležili dobre rezultate i na polju zaštite dece i pešaka, dokazujući na taj način da se ne mora sa kupovinom zalaziti u D ili više segmente, kako bi se dobilo vozilo sa vrhunskim bezbednosnim parametrima.

Mazda3 se na taj način pridružila, to jest izjednačila s rekorderima u ovom segmentu ocenjivanja, modelima Volvo XC60 i Alfa Romeo Giulia, koji su takođe dobili po 98% u oblasti zaštite odraslih putnika.

Pored Mazde3 na ANCAP testovima su se našli i sledeći modeli: Toyota RAV4, Range Rover Evoque, Volkswagen Touareg i Lexus UX. Svi odreda su prošli odlično.

Izvršni rukovodilac ANCAP nezavisnog tela, Džejms Gudvin je izjavio da je bilo ohrabrujuće zapaziti da se pitanja bezbednosti sve više nameću kao ključna pitanja, širom globalnih tržišta.

“Fizička zaštita koju nudi popularan kompakt Mazda3, zaista je izvanredna. Rezultat ovog vozila je rekordan,” izjavio je on.

Jedini mizeran faul za Mazdu3 se odnosi na test čeonog sudara, nakon čega je zaradila ocenu „adekvatan“ u oblasti zaštite donje zone u visini nogu vozača, čime je finalni rezultat snižen na „samo“ 7,71 od mogućih 8.

Nova Mazda3 je zabeležila sledeće rezultate po oblastima ocenjivanja: zaštita dece – 89%; zaštita pešaka i biciklista 81%; sistemi vozačke asistencije – 76%.

Što se testova ostalih modela tiče, stvari stoje ovako. Toyota RAV4 je zabeležila maksimalnih pet zvezdica uprkos pehu sa jednim od bočnih vazdušnih jastuka koji se nije pravilno aktivirao, zbog čega je japanski krosover dobio kaznene poene u oblasti zaštite odraslih putnika.

Zapravo cena ovog malera se reflektovala na celokupan rezultata uslovljavajući osvajanje 93 procentnih poena, što je bilo više nego dovoljno za bezbedno bivstvovanje u zoni modela sa pet zvezdica na testu.

Sestrinska marka Toyote, luksuzni Lexus UX je prošao prilično bolje, osvojivši 96% u oblasti zaštite odraslih putnika.

Volkswagen Touareg je praktično jedini model koji je testiran u ovoj garnituri vozila koji nije uspeo da prebaci 90 procentnih poena u oblasti zaštite odraslih putnika, ostvarivši skor od 89%. Problemom se pokazala zaštitna zona u oblasti grudi vozača, gde ocene nisu bile vrhunske. Ipak, jasno je da je i Touareg zaradio pet zvezdica u ukupnom zbiru ocena.

Range Rover Evoque je prošao vrlo dobro u segmentu zaštite odraslih putnika sa rezultatom od 94%. S druge strane, 72% na polju zaštite ranjivih učesnika u saobraćaju (pešaci i biciklisti) i nije neki skor koji budi zavist kod konkurencije, a posebno zbog toga što Evoque poseduje najsavremenije sisteme zaštite pešaka, poput aktivne haube, na primer.

AutoRepublika

(522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mido Kavaz

Ne kupujte Mazda 6, kod motor stradao nakon 140000 km. Redovno održavana u ovlaštenim servisima…